Sverige-baserade Amuse har sedan sin lansering 2017 snabbt etablerat sig inom både den svenska och internationella musikindustrin. Med hundratusentals användare globalt är de nu världens femte största digitala musikdistributör sett till antal releaser per månad. Internationellt har bolaget varit grogrund för stjärnskott som Lil Nas X medan man i Sverige arbetar med merparten av den exploderande hiphop-scenen.

Nu lanserar Amuse en uppgraderad version av sin distributionstjänst, dedikerad till den växande mängden oberoende artister, kollektiv, managements och labels. Amuse Pro innehåller funktioner som royalty splits (som automatiskt fördelar streaming-inkomster till rätt personer) team-konton och uppsnabbade release-processer. Pro-användare kommer även kunna distribuera sin musik till sociala medier som Instagram och TikTok.

“Sedan vi lanserade Amuse 2017 har vi haft nöjet att arbeta med flertalet av Sveriges mest framgångsrika oberoende artister. Fler och fler lyckas nå till toppen på egen hand nuförtiden och då är behoven annorlunda. Det handlar mer om att få arbetet att fungera och mindre om att nå ut. Att ha en oberoende musikkarriär innebär dock fortfarande så många tidskrävande sysslor och ekonomiska hinder. Med Pro låter vi artister och deras team fokusera på kreativitet istället för de administrativa delarna av en musikkarriär”, säger Diego Farias, VD och medgrundare av Amuse, i ett pressmeddelande.

Under utvecklingen av Pro har Amuse arbetat med insikter från såväl sin egen användarbas som brittiska MIDiA Research som bekräftar att independent-sektorn växer i rekordtakt. Bara de globala intäkterna från direkt-distribuerad musik – det vill säga musik som med hjälp av tjänster som Amuse släpps direkt från oberoende artister utan mellanhänder som labels – nådde $821 miljoner 2019. Det representerar en ökning på 25% sedan 2018.

I Sverige, som ofta ses som ett föregångsland inom musikindustrin, är trenden extra tydlig. De senaste två åren har marknadsandelen för independent-releaser på Spotifys Sweden Top 50-lista gått spikrakt uppåt, från 1-5% till runt 25-35% med en peak på hela 38,8% i september 2019.

“Det är viktigt att komma ihåg att man som independent inte nödvändigtvis gör allt själv. De här artisterna ser till att omge sig med människor som kan förstärka och förverkliga deras vision. Jubel, Z.E:s Team Platina och Dree Lows Top Class är typiska exempel på hur de traditionella gränserna mellan label, management och PR-byrå suddats ut”, fortsätter Diego Farias.

Amuse Pro släpps som en öppen prenumerationstjänst för web, iOS och Android den 9:e mars 2020. Priset kommer att ligga på 79 SEK/månad eller 599 SEK/år.

Foto: Amuse

66d01cb38c4c785688070d02