Det slutade med besvikelse för Zlatan Ibrahimovic och José Mourinhos Manchester United i fjol. Kan laget få revansch i år eller tappar man fortsatt mark till sina ljusblåa grannar? Kan mästarlaget Chelsea för första gången sedan 2009 återupprepa en vinnande säsong? Har Tottenham sprungit om Arsenal och får Liverpool ihop sina saknade pusselbitar? Frågorna duggar tätt och precis som vanligt är årets Premier League mer spektakulär och oviss än någonsin. Med tre veckor kvar av transferfönstret kan fortfarande mycket hända men här ger Kingsize Malkolm Landréus sin traditionsenliga analys av lagen, värvningarna och förutsättningarna inför säsongen 2017/2018.
1. Manchester City
Slutade trea i fjol och nu måste Pep Guardiola leverera. Har fått det mesta han pekat på hittills i ytterbackarna Benjamin Mendy, Kyle Walker och Danilo, Benficas högt skattade målvakt Ederson samt underbara lilla playmakern Bernardo Silva. Trots investeringar långt över flera länders militära försvarbudgets finns frågetecknet alltid där: kommer det klaffa denna gång? Mycket hänger på om Vincent Kompany kan hålla sig hel och det verkar man hoppas på. Bör få in en till mittback och en anfallare. Blir det Alexis Sanchez? Då kan ligan vara avgjord tidigt. Sparkapital i skicklige Ilkay Gündogan och med fortsatt utveckling på Leroy Sané och Gabriel Jesus så blir den här säsongen sprakande. Nu ska bara Pep sätta taktiken och det har han gjort förut. 1-3.
2. Chelsea
Contes mannar var enormt starka i fjol men då ska vi inte glömma att man bara hade ligan att fokusera på. Spelare som Victor Moses, Marcos Alonso och Pedro fick ut maximalt av sin kapacitet och frågan är om de kan prestera på samma nivå i år igen. Sist Chelsea vann ligan slutade man på tiondeplats och sparkade dåvarande tränare José Mourinho. Diego Costa är på väg bort och Nemanja Matic såldes förvånansvärt nog till konkurrenten Manchester United. Alvaro Morata har stor potential att blomstra med förtroende av sin favorit Conte och mittfältsblocket Tiemoue Bakayoko/N’Golo Kanté blir svårpasserat. Är inte helt säker på Antonio Rüdiger och eventuellt snor man åt sig van Dijk. Vissa tror på en mellansäsong men startelvan är fortfarande fantastisk och med världens bästa (och mest maniska) tränare kommer man inte klappa igenom helt. Relativt tunn trupp som kan behöva breddas för att orka toppstrid och Champions League. 1-3.
3. Liverpool
Det börjar mer och mer likna ett Kloppifierat Liverpool och allt som man kan kalla ”Kloppifierat” är såklart positivt. Den stora snackisen har förstås varit om Philippe Coutinho ska säljas till Barcelona men nu verkar det enligt initierade källor bli så att han stannar åtminstone till nästa sommar. Bara där är hälften vunnet och tillsammans med vindsnabbe tillskottet Mohamed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino har man en sprudlande offensiv. Den stora frågan är såklart defensiven och här hoppas man Virgil van Dijk till slut väljer Liverpool före intressenter som City, Chelsea och Arsenal. Med mittbacksgiganten i startelvan ser det genast betydligt bättre ut och har alla förutsättningar att utmana i toppstriden. Viktiga Jordan Henderson tillbaka. Håll koll på ynglingen Dominic Solanke som imponerat på försäsongen och enligt Liverpool-lägret just nu går före Divock Origi i rangordningen. Löser man sina trådar har jag känslan av att Pool kan flyga i år. 2-4.
4. Tottenham
Fina, fina Spurs. Det absolut mest intressanta lagbygget i ligan och även objektiva ögon kan se att man förtjänar mer än man fått. Lika stark som snöplig andraplats i fjol då man gjorde flest mål och släppte in minst. Det finns egentligen bara två saker som talar emot Tottenham: byggnationen av nya arenan gör att man i år spelar sina hemmamatcher på Wembley (där man har dålig statistik) samt att man ska spela Champions League, något man har haft svårt att klara av parallellt med ligan tidigare. Nu är truppen förvisso bättre och bredare, man har en lysande tränare och stabilitet i klubben. Fick fina pengar för Kyle Walker vilket öppnar upp för en minst lika duktig Kieran Trippier, men annars har inte mycket hänt på transferfronten. Behöver en backup till Harry Kane och bredd i backlinjen. Ross Barkley är eventuellt på väg in och skulle vara ett fint alternativ till Christian Eriksen. Sparkapital i skadade Erik Lamela och i år får Harry Winks sitt genombrott. Har kapaciteten för att utmana men ovan nämnda faktorer gör att man får satsa på att befästa sin plats i topp fyra. 2-4.
5. Manchester United
Det blev ingen drömsäsong för Zlatan & Mourinho, hur mycket den senare än anstränger sig för att se ut som motsatsen. Mourinho utkristalliserar sig allt tydligare att vara en cup-tränare och i kombination med lite för dålig utväxling på spelare som Henrikh Mkhitaryan och inte minst Paul Pogba var man aldrig riktigt nära att utmana. Med nyanlända Nemanja Matic får Pogba förmodligen en mer offensiv och fri roll vilket kan bli lyckat, samtidigt som Romelu Lukaku ska visa att han håller i en storklubb och på något sätt fylla Zlatan Ibrahimovic skor. Har en bättre startelva i år och fortfarande världens bästa målvakt mellan stolparna, men frågetecknen från förra säsongen består. Trots en del kreativa spelare ser laget ofta trubbigt ut och man har svårt att luckra upp defensiva lag. Marcus Rashford kan få en bra säsong med mer förtroende och så får vi hoppas att Victor Nilsson Lindelöf kan borsta av sig en darrig försäsong och hålla hög nivå. Mourinho har en berömd trend att vinna ligan sitt andra år i klubbar, men den bryts nog nu. 3-5.
6. Arsenal
Arsenal har ett fint lag på pappret men man kommer inte ifrån känslan av att laget är på dekis och behöver en nytändning. Personligen tycker jag om Arséne Wenger (Spurs-supporter till trots), men det känns som att supportrarnas (med all rätt) bristande tålamod smittar av sig i laget. Nu vann man till slut mot Chelsea i Community Shield efter en fin start men det är också mycket som känns svajigt. Spelare med utgående kontrakt, Alexis Sanchez vara eller icke vara, ny taktik och nyckelfigurer som Hector Bellerin, Mesut Özil och Aaron Ramsey är inte alls på topp. Sead Kolasinac kommer bli en bra värvning och Alexandre Lacazette blir väldigt kul att se, frågan är om det räcker för att vända alla minus till plus. Mycket kan hända sista veckorna av transferfönstret men i nuläget tror jag (och ja, hoppas) på ett mellanår. 4-6.
7. West Ham
West Ham är ett lag man inte riktigt blir klok på, lite liknande Newcastle för ett par år sedan. Har ofta en fin trupp med bra spelare, men blandar och ger väldigt mycket. Den här säsongen känns det dock mer stabilt, även om laget fortfarande är väldigt skadedrabbat. Har gjort sig av med misslyckade spelare som Gökhan Töre, Håvard Nordtveit och Enner Valencia och förstärkt klokt med City-profilerna Pablo Zabaleta och Joe Hart som bidrar med både rutin, vilja och ledarskap. Superintressant blir även att se Javier Hernandez tillbaka i Premier League och även om han inte känns optimal för lagets spelsätt så vet vi att han kommer göra sina mål när det som mest behövs. Plockade även in Marko Arnautovic som har en hög högstanivå men som jag personligen ställer mig tveksam till då man har många liknande spelare i truppen. Tredje året för Slaven Bilic – dags att lära av sina misstag. 7-9.
8. Leicester
Förra säsongen blev föga förvånande ett uppvaknande för de regerande mästarna. Innan Craig Shakespeare tog över låg man risigt till och det kändes verkligen som luften hade gått ur hela truppen. Laget är fortfarande bra, men spelare som Jamie Vardy och Riyad Mahrez måste komma upp i åtminstone 80% av sin form man hade under vinnaråret om man ska hamna på den övre halvan. Den sistnämnda omgärdas av flyttrykten och det mesta pekar på att man blir av med sin vänsterfotade kreatör, vilket kan öppna upp möjligheten för talangen Demarai Gray att axla en större roll i år. Framförallt har man värvat bra i ett av fjolårets utropstecken Harry Maguire som (om han kan prestera lika bra som i Hull) blir en viktig förstärkning i mittlåset. Vicente Iborra är en hård och ganska målfarlig pjäs med massor av rutin och 20-åriga Kelechi Iheanacho är ett superköp av klubben med sitt fantastiska målsnitt. Bra bredd i truppen och utan Europa-spel ska man studsa tillbaka på övre halvan utan större problem. Tränare Shakespeare är dock ett frågetecken. 7-9.
9. Everton
Tillbaka på övre halvan i fjol och mycket tack vare Romelu Lukakus 25 ligamål. Nu har bjässen försvunnit till Manchester, Ross Barkley är på väg bort och även om man värvat flitigt återstår frågan: är man bättre eller sämre nu? Jordan Pickford och Michael Keane är lysande förstärkningar och hemvändaren Wayne Rooney kommer bidra med mycket, frågan är om det blir spelmässigt. Smart och billigt köp av målfarlige Sandro Ramirez där det mesta talar för succé förutom magkänslan och Davy Klaassen är jag rädd blir ytterligare en misslyckad holländare som imponerat i Eredevisie. Snor man Gylfi Sigurdsson vore det guld värt, men Ronald Koeman behöver nog ett år till för att blanda sig i topp sju på allvar. 7-9.
10. Southampton
Fortsätter att bli sönderköpta av större klubbar år efter år, men har trots det inte slutat sämre än åtta de senaste fyra säsongerna. I år blir det tuffare, med ny tränare i Mauricio Pellegrino och ett förmodat tapp av nyckelspelaren Virgil van Dijk som i skrivande stund försöker bråka sig bort från klubben. Och där bakom ser det svagt ut ska gudarna veta. Hade problem framåt i fjol, framförallt på grund av nedåtgående form på Dusan Tadic och en skadedrabbad Charlie Austin. Här finns sparkapital, precis som i januarivärvningen Manolo Gabbiadini och stiliga Sofiane Boufal. Gjorde också nyligen klart med Mario Lemina som är en riktigt bra värvning för klubben. Framåt ser det ändå bra ut på pappret, men ska man starta med Jack Stephens och Maya Yoshida som mittlås får man det svårt. Backlinjen MÅSTE förstärkas om/när van Dijk lämnar och när ryktena stavas Kevin Wimmer är det fler än jag som bör vara oroliga. Övre halvan är inte lika självklar som tidigare. 10-12.
11. Bournemouth
Det lilla laget från sydkusten tog ett rejält kliv förr säsongen och slutade på en imponerande niondeplats i tabellen. Ledda av unga och superkompetenta Eddie Howe har man en trygghet och tro i laget som är få förunnat. Det som gör att Bournemouth bör fortsätta imponera är att man faktiskt har en hel del sparkapital i truppen, framförallt i skadedrabbade Callum Wilson som många minns efter succén under debutsäsongen. Men här finns också Lewis Cook, som många fortfarande tror mycket på, Jordon Ibe som ska börja återbetala en relativt hög prislapp, ynglingen Lys Mousset och kanske även Max Gradel. Har behållit sin stomme och förstärkt klokt i beprövade spelare som Asmir Begovic och Jermain Defoe som båda fortfarande har mycket att ge. Den största svagheten är backlinjen, där man förvisso förstärkt med duktiga Nathan Aké på permanent basis men känslan är att spelare som Jeff Daniels och Adam Smith överpresterade i fjol. Joshua King klev in när Wilson saknades men visst finns risken för en klassisk ”one season wonder”. Men trygghet och sammanhållning kommer man långt på och övre halvan är absolut inom räckhåll. 10-12.
12. Watford
Det var en strulig säsong för Watford förra säsongen, med många nya ansikten från många olika länder. Värvningarna hittills har varit färre och klokare, bland annat i kapabla Tom Cleverly, en Nathaniel Chalobah som bör vara redo att ta klivet och inte minst länge omtalade Will Hughes som kommer bidra med välbehövd kreativitet. För var det något man hade problem med förra året så var det anfallsspelet. Den viktigaste värvningen är dock tränare Marco Silva, som trots nedflyttning styrde upp ett uselt Hull under våren. Backlinjen är fortfarande ganska dålig men om Troy Deeney börjar peta in bollar igen kommer man klara sig bra. Frågan är om han blir kvar då man nyligen hämtat in både Andre Gray och spännande brassen Richarlison. 11-13.
13. Crystal Palace
Det är knappt man minns Crystal Palace från i fjol, då laget inte lyckades spela den flärdfyllda fotboll man är van att se. Många spelare underpresterade vilket ledde till en placering på undre halvan tack vare en starkare vår. Nu har Frank De Boer tagit över laget och även om man är tveksam efter debaclet i Inter finns det enligt fansen en positiv atmosfär och tro på framtiden. Hittills har man agerat lugnt och sansat med lån av unga duktiga dubbelnamnen Ruben Loftus-Cheek och Timothy Fosu-Mensah samt 20-åriga Jairo Riedewald från De Boers Ajax som bör kunna överraska positivt. Får man in lite avlastning till Christian Benteke kan säsongen bli habil och mycket mer ska man nog inte förvänta sig av De Boers första Premier League-säsong. 13-15.
14. Huddersfield
“The Terriers” spelade till sig sitt första Premier League-kontrakt genom playoff i fjol, då man hamnade på femteplats i The Championship. David Wagner stod för ett imponerande arbete med ett lag som på många sätt får ses som en överraskning och någonting i mig säger att man kan bli ett nytt Bournemouth. PL-rutinen är i stort sett begränsad till Stoke-bekantingen Dean Whitehead och det krävs att nyckelspelare som Aaron Moy, Tom Smith och Elias Kachunga levererar. Har förstärkt flitigt, bland annat med jokern Tom Ince, danska Mathias ”Zanka” Jörgensen och rekordvärvningen Steve Mounié, tre av totalt nio värvningar hittills. Många nya ansikten med andra ord. Håll på Chelsea-talangen Kasey Palmer. 14-16.
15. Stoke
Stoke är inte det stabila laget det en gång var. Efter tre raka niondeplaceringar slutade man förra året på en trettondeplats och under Mark Hughes fortsätter man famla i mörkret i någon slags identitetskris. Visst betydde långtidsskadan på viktige målvakten Jack Butland mycket, men laget har fler problem än så. Nu har Marko Arnautovic lämnat och kanske inte lika viktiga men symboliska spelare som Jon Walters, Glenn Whelan och Phil Bardsley sålts. Positivt är att Ryan Shawcross fortfarande finns kvar, även om formen pekar nedåt. Bör bilda ett habilt mittbackspar med Chelsea-lånet Kurt Zouma och man har även plockat in lovande vänsterbacken Josh Tymon som kan avlasta Erik Pieters. Bör släppa in färre mål men frågan är vem som ska göra dom framåt. Saido Berahino har inte varit het på två år och varken Peter Crouch, Mame Diouf och Joselu andas målgaranti. Förstärkte i dagarna med Choupo-Moting som har hög kapacitet men får ses som en chansning. I år måste Xherdan Shaqiri och Bojan leverera, annars är känslan att den negativa spiralen fortsätter. 14-16.
16. West Bromwich
Jag vet inte hur det gick till, men på något sätt lyckades West Bromwich sluta på en tiondeplats i fjol, trots att man inte vann en match på de sista nio omgångarna. Tony Pulis mannar släppte in näst minst mål av lagen utanför topp sju samtidigt som spelare som Nacer Chadli, Salomon Rondón och inte minst nya ansiktet Matt Phillips hade formtoppar i olika skeden av säsongen. Men i år blir det tuffare. Truppen är tunn och gammal trots att lagkaptenen Darren Fletcher valde att lämna på fri transfer och sänka medelåldern något. Jay Rodriguez har plockats in från Southamption och håller han sig skadefri kan han bilda av vasst anfallspar med Rondón, men där bakom behövs förstärkning. I princip överallt. Om inget drastiskt händer ser jag framför mig en trög säsong med spelarflykt och ett sista dödsryck med hjälp av ynglingar som Jonathan Leko och Sam Field innan det är för sent för att undvika bottenstrid. 15-17.
17. Newcastle
Klassiska Newcastle lyckades till slut göra det man förväntade sig och vann Championship med en överkvalificerad trupp. Men i Premier League är laget långt ifrån lika skräckinjagande och Rafa Benitez har uttryckt frustration över att laget behöver förstärkas, men att man då måste sälja spelare. In hittills har yviga yttrarna Christian Atsu och Jacob Murphy kommit i sällskap av lovande Mikel Merino och Florian Lejeune som ska vara en stabil back. Med spelare som Aleksandar Mitrovic, Jonjo Shelvey och en allt annat än populär ägare i Mike Ashley fortsätter dock Newcastle att vara en stormig klubb och de sista veckorna av transferfönstret blir avgörande – spelare måste in både för att förstärka och för att Benitez ska stanna. Just nu känns det vingligt. 16-18.
18. Burnley
Burnley gjorde bra ifrån sig första halvan av säsongen som nykomlingar (mycket tack vare ett stabilt hemmaspel) men klappade sedan igenom under våren (mycket tack vare ett lika uselt bortaspel). Sean Dyche mannar har ett tydligt spelsätt där laget går före jaget och är det något man kan säga om värvningarna hittills är att man agerat efter just den filosofin. Stoke-duon Phil Bardsley och Jon Walters är inga finlirare men är hårda och riviga och bör passa utmärkt i ett väldigt trubbigt 4-4-2 där kreativa spelare som Robbie Brady måste kliva fram. Även smarta värvningar i duktige Jack Cork och vänsterbacken Charlie Taylor. Har förlorat viktige mittbacken Michael Keane som blir svår att ersätta och mittbacksplatsen bredvid Ben Mee är ett frågetecken. Gjorde dessutom endast 39 mål framåt i fjol. Offensiven, defensiven och bortaspelet är tre lite för stora problem för att undvika nedflyttningsstrid i år. Viktige Andre Gray lämnat. 18-20.
19. Brighton
Hamnade en poäng bakom Newcastle i fjolårets Championship men får det tufft nu. Liknar på många sätt Burnley med sin 4-4-2 uppställning och hårt kämpande trupp som kommer kriga för varje poäng. Unga målvakten Matthew Ryan ska vara lovande och nya Pascal Gross skapade flest chanser i Bundesliga för ett degraderat Ingolstadt. Rutinerad anfallsduo i Tomer Hemed och Glenn Murray men visst känns det väldigt, väldigt tung och trögt? Nyckelspelaren Anthony Knockaert kommer få dra ett tungt lass om laget ska undvika nedflyttning. Behöver förstärka. 18-20.
20. Swansea
Efter Francesco Guidolin och Bob Bradley var det tillslut Paul Clement som fick rycka in och rädda ett uselt Swansea från nedflyttning i fjol. På 38 matcher släppte man in 70 mål där endast Hull stod för ett sämre facit. Unga mittbacken Alfie Mawson började darrigt men är numera ordinarie i en annars permanent darrig backlinje. Roque Mesa är en spännande värvning som skulle göra stor nytta bakom nyckelfiguren Gylfi Sigurdsson, men frågan är om han stannar. Om inte blir det en lång och jobbig säsong för Wales-laget som även riskerar bli av med Fernando Llorente. Då blir det Championship nästa säsong. 18-20.
// Malkolm Landréus