De senaste åren har debatten om prisutdelningar och artister som är dömda eller misstänkta för brott varit en het potatis. Vissa menar att man man måste skilja på verk och person, medan andra menar att det inte är försvarbart att prisa och hylla artister som begått brott. Nu blir branschorganisationen Musikförläggarna den första prisutdelaren i musikbranschen att bestämma linje – och man väljer det senare.

I ett pressmeddelande framgår att Musikförläggarna beslutat att inte skilja på verk och person vid prisutdelningar. Beslutet beskrivs som “en av flera åtgärder i arbetet för en trygg, jämlik och inkluderande musikindustri”. Detta innebär att den årliga galan Musikförläggarnas Pris – som hyllar årets mest framstående låtskrivare, textförfattare och kompositörer – från och med i år inte att delas ut till upphovspersoner som är förövare eller gärningspersoner.

– Musikförläggarnas Pris handlar om att synliggöra de som har skapat musiken. Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld. Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

I fjol prisades Dree Low för 2020 års pris för Årets låt, kort efter att han dömts till fängelse för ett kioskrån. Yasin har också prisats på P3 Guld och Grammis medan han suttit häktad misstänkt för förberedelse till människorov. Ett brott som han senare dömdes skyldig till.

Det är oklart om beslutet endast gäller personer/artister som är dömda för brott och vilka riktlinjer som gäller är fortfarande under konstruktion. Tillsammans med externa jurister och hållbarhets- och inkluderingsexperter håller organisationen nu på att ta fram nya riktlinjer för utdelningen av Musikförläggarnas Pris, som kommer att införas till prisutdelningen i november i år. Man samlar också in synpunkter från sina medlemmar och branschkollegor och arrangerar dessutom ett panelsamtal i Almedalen där frågan kommer att diskuteras.

– Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Vi är stolta över att gå i bräschen för en hållbar musikbransch som värnar om yttrandefrihet och konstnärlig frihet, säger Kerstin Mangert.

Musikförläggarnas panelsamtal i Almedalen “Ska musikbranschens prisutdelare skilja på verk och person?” arrangeras den 4 juli kl.16.00.

Foto: Unsplash

66d01cb38c4c785688070d02