Fått in flera vittnesmål via podcasten "Amie & Fanna".
Med Diddys annalkande rättegång i ryggen – där han bland annat anklagas för en rad grova övergrepp och våldtäkter – samt 2017 års #MeToo-våg, har medieprofilerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby nu ställt sig frågan varför den svenska hiphopscenen hittills varit så förskonad från liknande anklagelser och avslöjanden – trots att duon själva är medvetna om att sådana saker har skett.
För frågeställningen är förstås inte tagen helt ur luften. I podden “Amie & Fanna” berättar Amie Bramme Sey om att hon själv blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ”av en svensk rappare som alla älskade, och fortfarande älskar och hyllar”.
“Det har funnits en tystnadskultur inom hiphopvärlden. Till skillnad från stora upprop som exempelvis teatervärldens #tystnadtagning så skedde inget motsvarande där. Men nu när allt händer runt Diddy väcks frågan igen även här i Sverige”, säger Fanna Ndow Norrby i en intervju med Dagens Nyheter.
Den 17 oktober sändes det första av två avsnitt där duon pratar om problematiken och huruvida fler har blivit utsatta. Därefter skapade de en anonym tråd där kvinnor, och män, kunde dela med sig av eventuella övergrepp som skett av svenska rappare. Responens har sedan dess varit enorm och utifrån detta har de kunnat dra ett par slutsatser.
“Det kom faktiskt lite som en chock. Vi har fått in flera anonyma vittnesmål om grova övergrepp, våldtäkter och sexuella övergrepp, där ett par artistnamn är återkommande. Det finns exempelvis berättelser som liknar varandra men som tycks ha hänt i olika delar av Sverige, men av samma personer. Vissa namn återkommer om och om igen”, säger Fanna Ndow Norrby vidare.
Hon menar vidare att många av de namnen som nämnts, vilket ska uppgå till över 20 personer, har varit viktiga i samhällsdebatten.
“Flera av de här männen är politiskt medvetna och har en image utåt där de står för jämlikhet. Parallellt har de förtryckt, utnyttjat och i vissa fall våldtagit kvinnor, enligt de berättelser vi har fått in. Det kan vara ett skäl till varför man hittills velat skydda dem – för att de samtidigt har varit jätteviktiga för det politiska samtalet.”
I avsnitten nämns inga namn, då förtalslagar i Sverige gör det komplicerat. Samtidigt riskerar förstås offren att utsättas för hot, då förbrytarna med största sannolikhet vet vilka de har utsatt för övergrepp.
“Vi har sagt och lovat de här kvinnorna att vi inte kommer att publicera deras berättelser. Vi spar dem och lägger vårt pussel. Det vi främst ville göra var att undersöka om våra misstankar stämde. Det vi fick tillbaka var en våg som vi inte var beredda på”, avslutar Fanna Ndow Norrby i intervjun med DN.
Lyssna på de båda avsnitten nedan.
Foto Julia Sommerland/Perfect Day Media