"Det här är ingen film för känsliga tittare. I "Snabba Cash" fick vi se lyx, höra skratt och känna glädje"

I uppföljaren är allt det bortblåst. Blodet flödar och klumpen är i halsen hela tiden, både för oss som tittare och för karaktärerna i filmen.

Medan JW var den självklara mittpunkten i “Snabba Cash” saknar tvåan en huvudkaraktär. Här följer vi alla karaktären parallellt: JW, Mrado, Jorge och Mahmoud. Den omättliga hungern på Snabba Cash får motsatt effekt och tar gänget allt längre bort från sitt mål. Regissören Babak Najafi har verkligen lyckats visa det på ett effektivt sätt. Deras öden sammanflätas så att när vi ser Jorge hamna i trubbel, så hoppar vi direkt vidare till Mahmoud som är i samma sits och vidare till JW. Hela tiden med samma bakgrundsmusik eller tystnad och man får känslan att alla sitter i samma skit.

Det är sällan i svenska thrillers som langare, mördare och torpeder skildras som empatiska människor med moraliska normer. Dem är antingen klumpiga, korkade eller lyxlirare som aldrig åker fast. Här är det inte så.  Visst,våldet  är stundtals brutalt men det är samtidigt nödvändigt för överlevnaden.  Samtidigt får vi följa alla familjerelationer: Mrado och hans dotter, Jorge och hans familj, Mahmoud och hans familj, JW och hans föräldrar. Balansgången mellan att vara lojal mot familjen eller  jaga snabba cash är något som man får fram väldigt trovärdigt i filmen.  Man lider med karaktärerna och hinner knappt andas, vilket kan vara lite tungt ibland, men man ställer sig ändå frågan: Vad skulle jag gjort?    Just den här igenkänningsfaktorn känner man sällan med kriminella på film men här gör man det.  Jag kan inte komma på sist jag känt att en svensk thriller varit såhär rå och realistisk, möjligen delar av filmen “Jägarna”, men den kom ut för 16 år sedan, så det är på tiden.

Skådespeleriet är också vasst. Mahmoud (Fares Fares) trasiga relation med sin pappa är bland det tyngsta jag sett på ett tag och även Nadja (Madeleine Martin) som spelar prostituerad är riktigt övertygande som osäker ung tjej.  Jorge (Mattias Varela) är kanske den karaktär man känner starkast med i filmen och hejar på. Musiken, fotot och miljöerna är riktigt passande och bidrar också mycket till den starka verklighetskänslan.

“Snabba Cash 2” är en tyngre och starkare skildring av den kriminella världen än ettan och om ambitionen är att få upp svenska thrillers på en internationell nivå så har man verkligen lyckats. Det här känns inte som en traditionell svensk thriller eller actionfilm och jag vill nästan säga att den är unik i Sverige, med undantag av första filmen “Snabba Cash”.

Om Sverige är redo för den hårda jargongen och det råa våldet eller om det är “för” mycket återstår att se. Att man lyckats blanda in vardagsrealism med hårdkokt action är kanske det bästa i  “Snabba Cash 2” och jag håller den ett snäpp högre än första filmen.

Biopremiär den 17 augusti

///Emil Sandgren Strada

67a09b1c08079e190f099af2

Av Niklas Hagberg.

”Split Fiction” (6 mars)

Från svenska Hazelight där Josef Fares är högst inblandad kommer nästa co-op spel. Efter succén med “It Takes Two” är det många som räknar in en till succé för det svenska företaget här. Liknande upplägg som förra spelet där man hjälper varandra genom roliga gåtor.

”Assassin’s Creed: Shadows” (20 mars)

”Assassin’s Creed” är ungefär som EA Sports-spelen. Det kommer ett nytt varje år, som man oavsett hur bra eller dålig förra årets version var, köper och testar. Denna gång i feodala Japan med ninjor och samurajer.

”Atomfall” (27 mars)

Ett litet brittiskt Fylke-liknande samhälle har drabbats av extrem radioaktivitet och du måste överleva. Av det man fått se hittills verkar detta extremt intensivt då du måste kontrollera din karaktärs puls. Blir pulsen för hög, ja då får du ganska snabbt problem då det dessutom avslöjats att man dör extremt lätt.

”InZoi” (28 mars)

Krafton, som tidigare gjort ”PUBG” och ”The Callisto Protocol”, ska nu göra sin version av ”The Sims”-spelen. Här skapar du din karaktär med ändlösa val och möjligheter. Hyperrealistiskt, med hjälp av Unreal Engine 5. Gillar du att ha kontrollen? Då är det här något för dig.

”DOOM: The Dark Ages” (15 maj)

Våldsammare än Doom-franchisen blir det inte, nu ännu värre. Denna gång i medeltiden med bättre grafik, brutalare vapen och gissningsvis ännu mer blod. Gillar man köttigt, då är det årets ”DOOM” man ska hålla utkik för.

”Mafia: The Old Country” (sommar)

Väldigt många har en romantiserad bild av maffian efter ”Gudfadern”-filmerna, ”Maffiabröder” och ”Sopranos”. Känner man någon gång att man vill ta del av den romantiserade bilden så är ”Mafia”-spelen perfekta. 

”Borderlands 4” (23 september)

Ännu en uppföljare till ett framgångsrikt franchise. Som vanligt, en miljon olika vapen i ett spel där lika många behövs. Testa alla medan du skjuter ihjäl utomjordingar som försöker ta över världen.

”Dune: Awakening” (TBD)

Denis Villeneuvestvå ”Dune”-filmer har tagit stora delar av världen med storm. Nu är det dags för Funcom att leverera ett spel som matchar kvalitén på filmerna. Du kommer få fritt springa runt på ön Arrakis och slå ihjäl fiender i jakten på tronen.

”Ghost of Yōtei” (TBD)

Väldigt många spelade och gillade det kritikerrosade ”Ghost of Tsushima”. Detta är uppföljaren, 300 år senare i tiden och med mer kontroll över narrativet. Lika vackert som förra spelet blir det också, när man befinner sig runt Yotei-berget i Japan. Dock endast för PlayStation-spelare.

”Grand Theft Auto VI” (TBD)

Det kanske mest efterlängtade spelet någonsin, vilket till och med gett upphov till en slags långtgående memekultur där folk nämner osannolika saker som händer innan ”GTA VI” släpps. Kan det leva upp till förväntningarna som byggdes efter trailern? Vi längtar efter att få reda på det. 

Foto: Rockstar Games / Ubisoft