Tänk dig robotar som både hjälper och ställer till problem – det är något vi länge har drömt om. Filmindustrin har verkligen gått all in på den här idén och producerat massor av sci-fi där maskiner börjar tänka själva.Så varför inte slå dig ner i soffan under långhelgen och njuta av några riktigt bra filmer om AI? 

På sitt mest rörande sätt reflekterar AI våra mänskliga förhoppningar och rädslor.
AI som gör uppror speglar vår oro och vår förmåga att trygga oss själv gällande utmaningarna med teknologisk utveckling. Fördelarna med AI visar däremot på våra behov av att sprida kunskap, känna spänning i kombination med teknikens framsteg, ungefär som hos ett online casino. Så under en långhelg utan arbete och distraktioner, borde du definitivt se några AI-filmer och utforska gränsen mellan det syntetiska och det mänskliga. 

Här är fem klassiska filmer där robotar och datorer står i centrum.

2001: A Space Odyssey (1968)

Kubricks Sci-fi film från 60-talet känns fortfarande högaktuell. Den berömda superdatorn HAL 9000 på rymdskeppet är filmens stora antagonist, men utan att vara våldsam. Det är HAL kalla röst som ger en rysningar när den lugnt och metodiskt planerar hur besättningen ska tas bort. Filmen är både ett visuellt mästerverk och en berättelse om teknikens faror. Trots att den är gammal fortsätter den att få oss att tänka och diskutera, kanske mer än någonsin i vår AI-värld.


Ex Machina – Alicia Vikander (2014)

I den här sci-fi filmen spelar den ständigt aktuella Alicia Vikander, en avancerad AI-robot vid namn Ava. Handlingen utspelar sig nästan helt i ett isolerat hus där tre personer är i fokus: Caleb, en utvecklare, Nathan, hans chef och husägare, och Ava. Caleb vinner en tävling på sitt jobb och får besöka Nathans avlägsna hem för att delta i ett experiment. Nathan har byggt Ava och ber Caleb att genomföra ett Turing-test för att se om Ava kan övertyga honom om att hon är mänsklig. När Caleb börjar få känslor för Ava, uppstår ett farligt triangeldrama som försvårar situationen och skapar konflikter mellan de tre.


Her – Joaquin Phoenix (2013)

I ”Her” spelar Joaquin Phoenix, Theodore, som skriver kärleksbrev åt andra. Han bor i Los Angeles och har just gått igenom en skilsmässa som naturligtvis gör honom nedstämd. Theodore köper ett nytt operativsystem till sin dator, som är en AI med en röst som låter precis som Scarlett Johansson och med det sagt så är det lätt att förstå varför Theodore blir förälskad i hennes röst. När han börjar prata med sin AI så känns livet plötsligt inte lika trist. Han hittar någon som verkligen förstår honom, även om hon bara är ett program. Filmen som var Spike Jonze’s första egenskrivna film, får det att verka helt rimligt att en människa kan bli kär i sitt operativsystem och när vi tillbringar alltmer tid i digitala världar, kommer vi en dag att förälska oss i en AI-chatbot? Det här är en riktigt bra film som verkligen belyser människans ensamhet och behov av förståelse. Filmen var också en semi-biografi som inspirerades av hur Spike Jonze’s upplevde sin egna skilsmässa med regissören Sofia Coppola (dotter till den legendariska regissören Francis Ford Coppola) och det roliga är att Scarlett Johansson i både “Her” och Sofia Coppolas mästerverk “Lost in translation” som hade premiär 10 år innan Her, och även den filmen handlar om kärlek på udda sätt.


The Matrix – Keanu Reeves (1999)

Thomas är en helt vanlig dataprogrammerare som lever ett till synes ett helt normalt liv. På sin fritid är han en duktig hacker som går under namnet Neo. Hans hobby. Att sälja information till dem som vill ha den. När ett mystiskt meddelande plötsligt dyker upp på hans skärm börjar hans verklighet ifrågasättas. Meddelandet gör honom minst sagt osäker på om han befinner sig i en dröm eller om det är verkligheten. Vad som händer härnäst sätter igång en serie händelser som fullständigt förändrar hans liv. Intressant fakta som kanske hade förändrat synen på The Matrix är att Will Smith blev erbjuden rollen som Neo men tackade nej, eftersom han inte trodde att teamet bakom specialeffekterna kunde göra de typerna av effekter som han läste om i manuset. Även Nicolas Cage och Johnny Depp blev tillfrågade men tackade nej. Tillslut övertalade filmstudion regissörerna Wachowskis att ge chansen till Keanu Reeves som tack och lov gjorde en av sina bästa roller någonsin i The Matrix.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

En resa genom tid och rum som får dig att fundera på vad det verkligen innebär att vara människa och mänsklig. Efter att ha sett “A.I.” kommer du vilja diskutera filmen med alla du känner. Trots att det finns liknande filmer på marknaden så har just den här filmen något unikt. Filmen är som en envis vän som inte släpper taget om dig. Den får dig att tänka på vad mänsklighet och kärlek egentligen betyder.

Spielberg tog över projektet från legendaren Kubrick, vilket kan verka märkligt, men de var vänner och Kubrick gav sitt godkännande till Spielberg innan han gick bort.

Filmen anses idag vara en av Spielbergs bästa, med scenografi och filmfoto som liknar konstverk och en framtid som ser retro ut på ett coolt sätt. Den här filmen är en känslomässig berg-och-dalbana för dig som tittare och i linje med vad både Kubrick och Spielberg brukar göra. Skådespelaren som spelar robotpojken David är imponerande, nästan som i den där spökfilmen han var med i. En kul notis är att den totala budgeten för hela filmen landade på över 100 miljoner dollar på grund av alla specialeffekter och visuella effekter som användes i filmen och självklart gjordes filmmusiken av legendariska John Williams.

66d01cb38c4c785688070d02