Detta är en annons. +18, stodlinjen.se.

I skrivande stund är det inte längesedan Netflix sände sitt första live-evenemang; en boxningsmatch i form av Jake Paul mot Mike Tyson. Själva matchen må visserligen inte ha varit något att hurra för, men tittarmässigt blev det hela en stor succé för Netflix. 

Det sägs nämligen att hela 108 miljoner tittare följde dramat, något som lär ha gett Netflix mersmak.

Stora summor i sportens värld

Fram till helt nyligen var det omöjligt att följa matcherna online. Som mest kunde spelarna följa resultaten på sajter som BetMGM Sport om de inte var hemma för att se matchen live.

Dock har det alltså blivit ändring på detta, och numera har stora aktörer som Netflix med flera börjat ge sig in i idrottens värld. Men varför? Av allt att döma lär det handla om de enorma summor pengar som är med i bilden när det kommer till stora sporter som fotboll och liknande.

I fallet med just Netflix blir detta dessutom en möjlighet att skilja sig från konkurrenterna på ett positivt sätt. Att visa serier och filmer är som bekant något de alla ägnar sig åt, så att även börja visa sport kan resultera i att Netflix blir extra intressanta i tittarnas ögon. Resultatet av det kan förstås bli nya kunder, och i sin tur också ökade intäkter.

Netflix har tecknat avtal med NFL

Boxningsmatchen mellan Jake Paul och Mike Tyson är av allt att döma bara den första delen i Netflix idrottssatsning. De har nämligen även tecknat ett avtal med NFL, den amerikanska fotbollsligan. Det rör sig alltså inte om vanlig europeisk fotboll, utan det handlar om amerikansk fotboll.

Det som benämns som julmatcherna utgör en viktig del av NFL. Som ett resultat av det nya avtalet kommer Netflix att sända matcherna 2024, 2025 och 2026. Det kan bland annat förse svenska tittare med en intressant möjlighet att kunna ta del av NFL. Att se NFL-matcher på svenska kanaler är nämligen allt annat än enkelt.

Av allt att döma testar Netflix sig fram för tillfället och ifall det blir ökade sportsatsningar från deras sida eller inte lär bero på hur försöken faller ut. Det första försöket gick dock alltså utmärkt.

Sportdokumentärer som fått positiva bemötanden

De stora summor pengar som ingår i idrottens värld må alltså vara en av anledningarna till att Netflix valt att satsa på direktsänd sport. Ytterligare en är att flera av de egenproducerade dokumentärer företaget erbjuder sina tittare blivit stora framgångar. Det inkluderar dokumentärer om flera olika sorters sporter, till exempel:

  • Fotboll
  • Golf
  • Tennis
  • Basket
  • Ishockey

Det är framför allt positivt för de svenskar som har ett intresse för nordamerikanska ligor, exempelvis NFL och NHL, om det blir lättare att följa ligamatcherna med hjälp av Netflix. Dessutom lär helgens boxningsmatch inte ha gått obemärkt förbi bland konkurrenterna. Det lär om något resultera i att även de väljer att prova på direktsänd idrott.

På grund av tidsskillnaden är det ibland svårt att som svensk följa nordamerikansk idrott. Just därför är det även positivt att det lär vara enkelt att se matcherna i repris på Netflix och liknande plattformar. På så sätt går det att följa sin favoritsport utan att behöva förstöra sin dygnsrytm på köpet.

I skrivande stund återstår det att se ifall Netflix är trendsättare eller inte när det gäller det här. Det finns mycket som tyder på det och för tittarna är det positivt eftersom den ökade konkurrensen förhoppningsvis resulterar i att samtliga inblandade aktörer måste höja sig ett snäpp.

Eftersom det verkar som att det kommer röra sig om sporter vars popularitet varierar i olika delar av världen kan det dessutom hjälpa dem att få spridning. Europeiska tittare kan exempelvis få upp ögonen för amerikansk fotboll, och amerikanska för den typ av fotboll som är stor i Europa.

+18, stodlinjen.se