East möter West i Houston den 17 februari för den årliga uppvisningsmatchen. Niklas Thander analyserar årets uttagningar!

NBA’s All-Starmatcher är en höjdpunkt på NBA-säsongen, där de bästa spelarna samlas för att lira skjortan av varandra. En uttagning till All-Starlagen är också ett bevis på spelarnas popularitet och förmåga, då både fans och tränare röstar in de som mest förtjänat det. Förra veckan kom resultaten från fansens omröstning in, där de 5 högst placerade spelarna från respektive conference tog startpositionerna i den kommande All-Starmatchen. I East säkrade Miami Heats LeBron James sin nionde uttagning tillsammans med lagkamraten Dwyane Wade på lika många, Boston tog även de två platser i form av giganten Kevin Garnett med sitt 15:e framträdande och point guard-generalen Rajon Rondo. Sist men inte minst hittar vi New York Knicks Carmelo Anthony som blir belönad med en plats efter en av sina bästa säsonger någonsin. I West är det Los Angeles-dominans med Chris Paul och dunkmonstret Blake Griffin från LA Clippers, och självklart ser vi också framträdanden från LA Lakers Dwight Howard och Kobe Bryant. Kobe som med denna utnämning delar andraplatsen med Garnett och Shaq för flest All-Starmatcher. Vem som knep den sista platsen är inte svårt att lista ut: poängledaren Kevin Durant från Oklahoma City Thunder, som snittar 29,6 poäng per match, måste naturligtvis också vara med.

När fansen har sagt sitt är det dags för coacherna. Varje coach har röstat för spelare i sin conference om vilka 14 spelare som skall utgöra resten av lagen, och resultaten kom in igår kväll. Här finns en del överraskningar, så kolla in genomgången av reserverna nedan.

EASTERN CONFERENCE

*Chris Bosh, Miami Heat – Bosh har inte varit på topp rent statistikmässigt, men han är en viktig kugge i Heats maskineri. Med det sagt, är det verkligen nog för att få en plats i All-Starmatchen?

* Tyson Chandler, New York Knicks – När man snittar en double-double varje match, leder ligan i skottprocent (67,4 %) och lyfter Knicks försvar till en helt annan nivå så är man utan tvivel en av ligans bästa spelare.

* Luol Deng, Chicago Bulls – En av överraskningarna för många, men när man ser att han leder ligan i minuter, är lagets ledande poänggörare OCH försvarare så förstår man hur Bulls fortfarande kan hålla sig kvar i playoff-striden utan superstjärnan Derrick Rose.

* Paul George, Indiana Pacers – Med Danny Granger borta i Pacers har George axlat rollen som lagets stjärna. Med sex double-doubles i de två senaste veckorna har han varit en av anledningarna till att Pacers ryckt upp sig efter en seg säsongsstart.

* Jrue Holiday, Philadelphia 76ers – Holiday har definitivt blivit stjärnan i ett 76ers som valde att sluta att vänta på Bynum och satte tilliten till den unge point guarden. Och det har betalat av sig, i form av ett snitt på 19 poäng och nio assists per match. Det betalade sig också för Holiday, som gör sitt första All-Starframträdande.

* Kyrie Irving, Cleveland Cavaliers – Hur långt kommer den här killen att kunna gå? I ett lag som Cavs, med usla 11 vinster och 32 förluster har Irving varit den enda ljuspunkten. Men vilken ljuspunkt. Förra årets Rookie of the Year är fortfarande bara 20 år men spelar som om han har spelat i ligan i fem-sex år, med finess, styrka och flärd. Gör sin första All-Starmatch.

* Joakim Noah, Chicago Bulls – Så nära Sverige vi kan komma i detta års All-Starmatch. Svensk-fransosen Noah har en av sina bästa säsonger och bringar energi i varje spelsituation, vilket syns i hans stats, 12,2 poäng, 10,9 rebounds, 4 assists, 2,1 blocks och 1,3 steals per match. Wow.

Vi som inte kom med: Brooklyn Nets sitter säkert och undrar: “Men vi då?”, och det med all rätta. Brooklyn har varit ett av de hetaste lagen de senaste veckorna, med nio vinster på tio försök och en tredjeplats i Eastern. Brook Lopez har varit inget mindre än fenomenal under säsongen, med den fjärde bästa effektivitetsratingen i ligan och när epitetet “bästa offensiva centern i ligan” inte är långt ifrån en bra beskrivning av Lopez är det svårt att förstå att han inte kom med. Paul Pierce är också en som inte kom med, trots att han tidigare varit given de senaste fem åren i All-Star-sammanhang. Kanske ligger Celtics usla åttondeplacering som ett mörkt täcke över laget, som redan har två spelare med. Brandon Jennings från Milwaukee Bucks och Greg Monroe från Detroit Pistons är inte helt befängda namn att nämna i konversationen, men ligger helt enkelt för långt under radarn för att komma med.

WESTERN CONFERENCE

* James Harden, Houston Rockets – Harden får spela inofficiell host för evenemanget som enda Rockets-spelare, och The Beard har sannerligen förtjänat en plats. Efter att ha lämnat OKC inför säsongen började Harden med att direkt visa att han är en ledare, och droppade 37 och 45 poäng i sina första två matcher. Trots att han är i en liten formsvacka för tillfället (en skottprocent på 28,9% de senaste fem matcherna) är det en ändå precis rätt tillfälle för Harden att göra sin All-Star-debut.

* LaMarcus Aldridge, Portland Trailblazers – Även om Blazers plan var att bygga laget inför kommande säsonger är det med Aldridge i spetsen (tillsammans med J.J. Hickson och rookien Damian Lillard) som de ändå lyckas vara med om en slutspelsplats.

* Tim Duncan, San Antonio Spurs – Om Duncan blev bortvald i förra årets All-Starmatch för att han skulle få lite extra motivation på ålderns höst, så funkade det perfekt för 36-åringen. Duncan gör sitt 14:e framträdande i finrummet och fortsätter vara en stor anledning till att Spurs lyckas så bra.

* David Lee, Golden State Warriors – Warriors har överraskat och Lee är dynamon bakom det hela, tillsammans med Steph Curry. Som den statistiskt bästa power forwarden i the West snittar Lee dryga 19 poäng och nästan 11 rebounds per match och förtjänar därför en plats.
* Tony Parker, San Antonio Spurs – Fransosen fortsätter att höja ribban, men borde inte Stephen Curry fått denna platsen egentligen? Nåväl, Road Runner är en spektakulär point guard som gör sitt femte framträdande i år.

* Zach Randolph, Memphis Grizzlies – Om Marc Gasol står för försvaret i Grizzlies står Z-Bo för anfallet. Med ett snitt på 16 poäng och 11,6 rebounds per match leder Randolph ligan i double-doubles med 27 (!) stycken.

* Russel Westbrook, Oklahoma City Thunder – OKC är bäst i ligan med 33-10 och bakom det hela står Westbrook och Durant. Westbrook har haft det svårt att få skotten att falla, men hans placering i topp fem i steals och topp sex i assists är Westbrook med sina färdigheter given i årets All-Star upplaga.

Vi som inte kom med: STEPHEN CURRY. Ung, talangfull, spännande, effektiv och rent fantastisk spelare som i stort sett alla gillar. Han leder sitt Warriors i en extremt tuff Western Conference och skjuter i snitt 7 trepoängare per match på 45% och är nyckeln i Warriors anfall. Om David Lee kom med borde Curry gjort detsamma. Liknande situationer där endast en av två i framstående duos kom med inkluderar Zach Randolph – Marc Gasol och LaMarcus Aldridge – Damian Lillard. Denver Nuggets blev också utan någon All-Star trots sitt vägvinnande spel, vilket kan bero på deras “för” välbalanserade lag. Även Clippers supersub Jamal Crawford har rätt att känna sig förbisedd i sammanhanget.

Där har ni en genomgång av All-Starlagen, och trots att det till mesta dels är en uppvisningsmatch måste man ju spekulera lite: vilka tror ni vinner? Blir det en tredje raka West-vinst eller kan East överraska? Matchen går av stapeln den 17 februari i Houston, som avslutning på NBA All-Star Weekend.

Skribent: Niklas Thander

66d01cb38c4c785688070d02