Malkolm Landréus analyserar lagen och dess värvningar och tippar sluttabellen inför den stundande säsongsstarten!
Så var det äntligen dags igen. En ny säsong av vad många anser vara världens bästa fotbollsliga. Trots att det går att hävda att man tappat en del i dragningskraft på grund av den pågående omstruktureringen av fotbollskartan, är årets Premier League-upplaga ovissare och intressantare än på länge. Dels är det en säsong som för första gången i Premier Leagues 21-åriga historia sparkar igång utan Sir Alex Ferguson som tränare för Manchester United. Dels är det en säsong där lag som Norwich och Southampton lockar till sig toppspelare i Europa. Stärkta av det nya tv-avtalet, där den som slutar sist i ligan kommer tjäna mer än vad mästarna från Manchester gjorde ifjol, sätter mittenlagen nu press på ett toppskikt där tre av titelkandidaterna har nya tränare. Lägg därtill att tre av ligans största transfersagor – Bale, Rooney och Suarez – ännu har ett ofärdigt manus. Det blir just det – intressant.
1. Manchester City
Efter fortsatta besvikelser var det till slut dags för riskminimerande diktatorn Roberto Mancini att lämna. In kommer istället den avspända och erkänt duktige Manuel Pellegrini för att få fart på offensiven och hämta tillbaka bucklan till rätt sida av Manchester. Truppen har toppats ytterligare i form av mycket spännande anfallsduon Stevan Jovetic och Alvaro Negredo, långtidsjagade yttern Jesus Navas och mittfältsdynamon Fernandinho. En nätt utgift på över en miljard kronor. Edin Dzeko är en favorit hos Pellegrini och har imponerat stort under försäsongen, vilket man inte kan säga om försvaret som också är enda frågetecknet. Med Matija Nastasic skadad större delen av hösten krävs det att Joleon Lescott kan hitta tillbaka till storformen han hade innan den abrupta utfrysningen i fjol. Pellegrini blir med sitt lugn och empatiska arbetssätt katalysatorn för den nästintill överflödiga mängd kreativitet i lagets offensiva delar. Känns harmoniska och slipper favoritskapet då Chelsea utpekas som favoriter.
2. Chelsea
Drabbas kanske minst av tränarkarusellen i toppen då nygamla profilen José Mourinho tar över efter enormt ouppskattade Rafael Benitez. Har hittills sparat lite på krutet och tyska vänsterforwarden André Schürrle får ses som största köpet. En duktig och ung spelare som förmodligen kommer fungera som ”impact-player” då Mata, Hazard och Oscar går före. Det är just unga spelare med stor potential som fortsatt är fokus. Supertalangerna Kevin De Bruyne och Marco van Ginkel, den förstnämnde tillbaka från utlåning och den senare värvad från Vitesse, kommer slåss för platser i startelvan. Frågetecknet finns att hitta på anfallsfronten: hur många chanser till ska Fernando Torres få att hitta tillbaka till sitt gamla jag? Vågar man satsa fullt ut på 20-åriga kraftpaketet Romelu Lukaku? Lyckas man med Wayne Rooney-kuppen? Känslan är att truppen behöver utvecklas ett år till och att Mourinhos maniska begär efter den där Champions League-bucklan kan bli avgörande i titelfightens slutspurt mot Manchester City.
3. Manchester United
Johan Linderstam uttryckte det bra: ”David Moyes är som gjord för att ta över efter Alex Ferguson. Men är han gjord för en klubb som Manchester United?” Hittills pekar alla löslagda bevis på att svaret på den frågan är nej. Att Moyes inte har samma dragningskraft som sin skotske mentor är numera en allmän uppfattning och i skrivande stund har man fortfarande inte lyckats locka till sig den där innermittfältaren man är i så desperat behov av. Det tekniska yrvädret Wilfried Zaha blir dock intressant att följa i en allt mer föråldrad startelva. Moyes behöver en bra start men det tuffa spelschemat och stormvindarna kring Rooney stör. Hur mycket tålamod har fansen efter 27 år av stabilitet? Att man kommer ha ett mellanår känns väldigt troligt, även om man aldrig kan räkna ut en klubb som Manchester United. Man ska komma ihåg att man med samma trupp joggade hem ligan i fjol. Trots bristerna ser jag topp fyra som en självklarhet.
4. Tottenham
Gjorde tidigt klart med en av klubbens bästa värvningar i modern tid då man plockade in meriterade Franco Baldini som sportchef. Resultatet? Tillsammans med Daniel Levy har man hittills lyckats ro i hamn spelare som Paulinho, Nacer Chadli, Roberto Soldado och Etienne Capoue, som alla var bland de bästa spelarna i sina respektive ligor. Då återstår mer än två veckor av transferfönstret, vilket för Tottenham är en bedrift i sig. Har sålt klubbprofilen Tom Huddlestone, Clint Dempsey och förvånande nog lovande Steven Caulker, som man förvisso fick en fin peng för. Scott Parker förväntas likaså lämna. Satsningen med André Villas-Boas är tydlig och tidpunkten kunde inte varit bättre med konkurrenternas omgrupperingar i åtanke. Turerna kring fixstjärnan Gareth Bale har varit sommarens dokusåpa, men klubben verkar inte ge vika så länge ingen pungar upp den astronomiska summan på en miljard kronor. Risken finns ändå att han lämnar. En fjärdeplacering bör i vilket fall vara rimlig och kan (med Bale) mycket väl bli ännu bättre.
5. Arsenal
I år var säsongen då ideologen Arsene Wenger skulle öppna upp den välfyllda skattkistan. Premissen var förvisso likadan förra säsongen och säsongen innan det. Sista chansen nu? Med drygt två veckor kvar av affärsmöjligheter har klubben hittills spenderat exakt noll kronor. Lovande Yaya Sanogo har anlänt på fri transfer från Frankrikes andra-division, där han förvisso gjorde det bra, men motsvarar väl inte riktigt de förväntningar fansen på Emirates har. Nu har visserligen Luis Suarez ryktats vara på väg in för duktiga 400 miljoner, men chansen att det händer är mindre trolig. Inte heller lyckades man ro i land Luiz Gustavo som istället valde Wolfsburg. Man har agerat bra genom att släppa iväg överflödiga spelare som Sebastien Squillaci, André Santos och Denilson samtidigt som man sålt Gervinho och Andrey Arshavin. Även bokstavsbarnet Nicklas Bendtner väntas lämna. Frågan är då: Hur långt räcker dagens trupp? Självklart räcker den för att utmana om fjärdeplatsen, men inte mycket mer. Målgaranti behövs, vilket inte Olivier Giroud erbjuder, samtidigt som backlinjen känns tunn med tanke på Vermaelens och Sagnas skadebekymmer. Med två veckor kvar finns det fog för supportrarna att vara oroliga.
6. Liverpool
Ombyggnationen av en av Englands mest anrika klubbar fortsätter. Brendan Rogers har äntligen lyckats bli av med misslyckade Kenny Dalglish-värvningarna Andy Carroll och Stewart Downing och förstärkte tidigt med Kolo Touré, Simon Mignolet, Luis Alberto och Iago Aspas. Mignolet är en duktig målvakt, men kvaliteten på värvningarna går att ifrågasätta, precis som försäljningen av talangen Jonjo Shelvey. Fjolårets succévärvningar Philippe Coutinho och Daniel Sturridge kommer få dra ett tungt offensivt lass, i synnerhet som Luis Suarez lämnar. Även om han uppenbarligen har ändrat sig, håller undertecknad dörren öppen för t.ex. ett Real Madrid som fortfarande behöver en anfallare. Hur som helst bör en eller två tunga värvningar vara på väg in, där Willian nämnts som aktuell. Löser man honom är det ett kanonköp, men lönekravet kan ställa till problem. Mittbacksuppsättningen känns kollektivt formsvag och kommer inte räcka till Champions League-spel. Ett ofärdigt projekt som behöver mer tid.
7. Swansea
Att uppstickarna från Wales fått behålla sina två viktigaste kuggar, tränare Michael Laudrup och lagkapten Ashley Williams, är förstås otroligt viktigt. Utöver det har man dessutom förstärkt flitigt och smart i form av holländska skyttekungen Wilfried Bony (31 mål på 30 matcher i fjol), spanska trion Jose Cañas, Jordi Amat och unge Alejandro Pozuelo, samt Jonjo Shelvey som mycket väl kan få sitt riktiga genombrott i sin nya miljö. Överlag ser det riktigt bra ut, med Shelvey och Leon Britton på mitten, grym speed och bredd på kanterna och framförallt – anfallsduon Michu och Bony – där den förstnämnde kommer släpa bakom den kraftiga ivorianen. Bakom dessa herrar är det dock väldigt tunt och en back-up skulle behövas. Backlinjen är inga stjärnor, men styrs upp med bravur av tidigare nämnda Williams och duktige Michel Vorm. Ett lag som blir hyperintressant att följa i år. Debutsäsongen kom man elva, i fjol nia – jag ser inga hinder för att det mönstret ska fortsätta.
8. Everton
Efter elva år med David Moyes ska nu Roberto Martinez sätta sin prägel på detta ständigt överpresterande Everton. Resurserna är fortfarande minimala och truppen är tunn. Men Martinez är en erkänt duktig manager och det ska bli mycket intressant att se vad han kan göra för att utveckla och förändra Evertons spel. För det kommer han göra, då han inte delar Moyes pragmatism. Med sig till klubben valde Martinez att ta med Arouna Koné, Antolin Alcaraz och målvakten Joel Robles. Den sistnämnde kommer flåsa Tim Howard i nacken medan Alcaraz erbjuder bredd i backlinjen och Koné kommer tillsammans med Nikica Jelavic få dela på ansvaret för målskörden. Barcelona-lånet Gerard Deulofeu lär bli intressant och han kommer få sina chanser. I övrigt hänger mycket på om man får behålla nyckelspelarna Leighton Baines och Marouane Fellaini som båda har ryktats till Manchester United. Om de stannar känns en placering på den övre halvan rimlig, även om det kommer bli tyngre i år.
9. Newcastle
Det var inte mycket som stämde för Newcastle förra säsongen. Efter den smått otroliga femteplatsen året innan, var man helt plötsligt på vippen att trilla ur Premier League trots den kapabla franska invasionen som såg så lovande ut i 3-2 segern mot Chelsea i slutet av januari. Och turbulensen i klubben har fortsatt, dels i form av att gamla tränaren Joe Kinnear (som är minst sagt impopulär bland fansen) klivit in som sportchef samt utspelet av Papiss Cissé på grund av den nya tröjsponsorn Wonga. Det som talar för Newcastle är helt enkelt att deras trupp är alldeles för bra för att figurera i den undre halvan av tabellen. Man har fortfarande en högklassig startelva med relativt bra bredd och om Hatem Ben Arfa för en gångs skull får vara skadefri och Yohan Cabaye inte får ett konkret bud från en storklubb, så borde man kunna göra en fin säsong. Smart inlåning av Loic Remy som både kan avlasta Cissé på topp eller användas som ytter med gott resultat. Man ska komma ihåg att förra säsongens katastrof i hög grad berodde på skador och att man saknade bredden för Europa-spel. I år finns åtminstone det sistnämnda inte på kartan.
10. Southampton
”The Saints” har fortsatt sin satsning för att etablera sig på allvar i Premier League. Truppen är intakt samtidigt som två starka nyförvärv har presenterats: Dejan Lovren och Victor Wanyama. Lovren kommer bli otroligt viktig i sin uppgift att styra upp det svajiga försvaret och även om Wanyamas position inte var den viktigaste att förstärka, är han ett riktigt rivjärn som kommer göra stor nytta för klubben. En prestige-kupp i paritet med Gaston Ramirez förra säsongen, då båda var jagade av betydligt större klubbar. Nyblivna landslagsmannen Rickie Lambert kommer göra mål, men anfallet är i behov av förstärkning. Löser man t.ex. Pablo Osvaldo från Roma ser truppen riktigt stark ut. Men då krävs det att Lovren och förra årets besvikelse Ramirez verkligen presterar i år. Om allt klaffar finns potential att utmana om Europa-platserna.
11. West Ham
West Ham kommer fortsätta vara svårspelade hemma på Upton Park. Sam Allardyce kommer fortsätta spela brittisk urfotboll med Andy Carroll (som nu köpts loss från Liverpool) som referenspunkt. Smart värvning av Stewart Downing som möjligtvis kan återuppstå från de döda i London. Passar utmärkt in i lagets modell. Två gratisvärvningar i målvakten Adrián och gamla ”stjärnan” Razvan Rat. Jättefint mittfält med spelare som Kevin Nolan, Mark Noble, Mohamed Diamé och Joe Cole, men ytterligare en anfallare skulle behövas då Modibo Maïga lånats ut. Håll ett öga på Ravel Morrison, som kan överraska. Typiskt mittenlag.
12. Norwich
Norwich! Vilken transfersommar de har gjort. Tillsammans med Southampton och Swansea är man det lag som utnyttjat de nya tv-pengarna på bästa sätt. Heta villebrådet Ricky van Wolfsvinkel gjordes klart tidigt och av bara farten plockade man in Gary Hooper, Leroy Fer, Nathan Redmond och Martin Olsson. De två förstnämnda är etablerade målskyttar som mycket väl kan komma att bilda ett mycket giftigt anfallspar, med jokern Luciano Becchio som back-up. Fer och Redmond är stora talanger och kommer nog överraska många i år. Olsson får konkurrera med Javier Garrido som köpts loss från Lazio. Besitter en trupp med många underskattade spelare och om defensiven håller lika bra som i fjol kommer de nya förstärkningarna ta laget till en ny stabil mittenplacering.
13. Fulham
Känns svagare än i fjol, trots att ingen nämnvärd spelare har lämnat. Man har snarare förstärkt smart och framförallt billigt. Maarten Stekelenburg ska ersätta Mark Schwarzer som lite oväntat skrev på för Chelsea. Gamla AIK-spelaren Derek Boateng anländer precis som Fernando Amorebieta på fri transfer, utmärkta Sascha Riether har köpts loss billigt och irrationelle Adel Taarabt har lånats in. Amorebieta blir viktig och kommer gå före föråldrade Aaron Hughes och inkompetenta Philippe Senderos i kampen bredvid Brede Hangeland. Mittfältet känns tunt och det kommer krävas att Bryan Ruiz och framförallt Dimitar Berbatov styr upp offensiven, med nyligen inlånade Darren Bent som möjlig joker. Kan Alexander Kacaniklics få sitt riktiga genombrott i år? Nya tröjnumret 11 talar för det.
14. West Bromwich
Samma premiss som Fulham. Avsaknaden av Romelu Lukaku kommer bli påtaglig, även om Nicolas Anelka är en stor spelare som gjort en del mål på försäsongen. Det har visserligen Markus Rosenberg också, så det kanske inte säger så mycket. Har precis som Fulham värvat billigt och smart i Uruguays lagkapten Diego Lugano (gratis) och intressanta Matej Vydra, som petade in 20 mål för Watford i fjol, på lån från Udinese. Ofärdig trupp som skulle må bra av bättre kantspringare och en spelare som Scott Sinclair skulle vara perfekt. Känslan är att det saknas en långsiktig plan.
15. Aston Villa
En klubb som definitivt arbetar långsiktigt. Paul Lambert gjorde tidigt klart att en ungdomssatsning skulle göras i fjol och för det fick man lida, även om man spelade upp sig på slutet tack vare en viss Christian Benteke. Har fortsatt värva ungt, där Aleksandar Tonev är den äldsta (23) av nyförvärven Nicklas Helenius (22), Leandro Bacuna (21), Antonio Luna (22) och Jores Okore (20). De två sistnämnda kan mycket väl gå rakt in i startelvan och har båda mycket fin potential. Bacuna och Tonev ökar bredden medan danska framtidsmannen Helenius är tänkt som utmanare till nämnde Benteke. Spelare som Gabriel Agbonlahor och Charles N’Zogbia behöver hitta formen samtidigt som ungtupparna drar nytta av förra årets rutin. Mycket talang i truppen, men laget behöver tid.
16. Sunderland
Gjorde en bedrövlig säsong i fjol trots alla nyförvärv och nu har man fortsatt satsa i form av tio nya spelare. Vito Mannone tar över efter flyktande Simon Mignolet, underskattade Jefferson Cabral kommer konkurrera om en plats på mittfältet och spännande värvningarna Emanuele Giaccherini och Jozy Altidore blir viktiga. Sveriges mest oväntade proffs, David Moberg-Karlsson, verkar faktiskt få chansen i A-lagstruppen. Men blir laget verkligen bättre? Trots nyförvärven känns laget obalanserat (man har i skrivande stund noll ytterbackar att tillgå) och man kan undra hur mycket tanke som ligger bakom alla affärer. Wes Brown är tillbaka från skadeproblem och blir en viktig kugge i ett lag där spelare som Sebastian Larsson, Adam Johnson och framförallt Stéphane Sességnon måste lyfta sig. En sak är säker: Det kommer bli kul att följa laget så länge Paolo Di Canio står på sidan.
17. Cardiff
Ett rivigt lag som övertygade i Championship och verkar göra ett allvarligt försök att följa i grannarna Swanseas fotspår och etablera sig i Premier League. Med hjälp av ägaren Vincent Tan har man kunnat punga ut drygt 300 miljoner på intressanta spelare som Gary Medel, Steven Caulker och Andreas Cornelius. Medel är trots sin begränsade teknik och heta temperament en kupp för klubben och 21-åriga landslagsmannen Caulker kan bli en riktigt bra mittback. 20-åriga Cornelius är även han landslagsman och en av Nordens största talanger. I övrigt är truppen intakt med viktiga kuggar som Mark Hudson och Craig Bellamy. Sydkoreanen Kim Bo-Kyung blir intressant att följa då han har höga förväntningar på sig i år. Med tanke på att man inte verkar ha värvat klart är chanserna till nytt kontrakt goda.
18. Hull
Har förstärkt med nyttig PL-rutin i samtliga lagdelar. Allan McGregor och rutinerade Steve Harper slåss om tröja nummer 1, Curtis Davies och Maynor Figueroa förstärker backlinjen, Tom Huddlestone, Jake Livermore och Ahmed Elmohamady är duktiga mittfältare och Danny Graham och Yannick Sagbo ska stå för målen. Duktige Sone Aluko kan vara värd att hålla ett öga på. Det kommer krävas att bitarna verkligen faller på plats men om de gör det och Graham kan hitta målformen han hade i Swansea, ja, då kan man överraska. Men det blir svårt.
19. Stoke
Stoke har i flera år varit en nagel i ögat på många Premier League-fantaster. Ett polariserande lag som med sina fasta situationer som främsta vapen skapat en schabloniserad bild av Tony Pulis mannar, som på något sätt lyckats behålla sin plats i Englands finrum år efter år. Nu är Pulis borta och Mark Hughes ska med i princip samma trupp skola om tvåmetersmän till tiki-taka specialister. Att släppa spelare som Rory Delap och Dean Whitehead är ett steg i rätt riktning men det finns fog för tvivel om La Masia-skolade Marc Muniesa kan göra något avtryck i ett lag som Stoke. Erik Pieters är däremot en bra värvning, med tanke på att man i princip har spelat med fyra mittbackar de senaste åren. Det är nu det visar sig om Pulis hämmade laget eller höll det flytande. Känslan landar åt det sistnämnda.
20. Crystal Palace
Det roligaste med Crystal Palace den här säsongen kommer garanterat vara citat-maskinen Ian Holloway. Även om han, förutom att vara en av Europas härligaste profiler, också är en kapabel tränare finns det inte mycket som talar för att Palace ska klara nytt kontrakt. Lagets bästa spelare Wilfried Zaha har gått till Manchester United och målmaskinen Glenn Murray missar halva säsongen på grund av en knäoperation. Att man dessutom spenderat större delen av transferbudgeten på Peterborough-anfallaren Dwight Gayle (who?) gör inte att en jumboplacering känns mindre trolig. Hoppet får ställas till sargade marockanen Marouane Chamakh, som möjligtvis kan få nytt självförtroende i en annan del av London. Håll koll på unge Jonathan Williams som kan bli lagets enda ljusglimt.
/// Malkolm Landréus
– – – – – – –
Kingsize Magazine´s chefredaktör Tobias Carlsson ger även sitt tips till kommande säsong nedan!
1. Manchester City
2. Manchester United
3. Chelsea
4. Liverpool
5. Tottenham
6. Arsenal
7. Newcastle
8. Everton
9. Swansea
10. West Ham
11. Southhampton
12. Sunderland
13. Norwich
14. Stoke
15. Fulham
16. Cardiff
17. West Bromvich
18. Aston Villa
19. Hull
20. Crystal Palace
Bästa värvningar inför PL 2013/14: Paulinho (Tottenham), Marco van Ginkel (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Wilfried Bony (Swansea), Stevan Jovetic (Manchester City).