Den 18 september presenteras konstprojektet “Tusen blommor” på plats i Sundsvall och digitalt över hela landet. Projektet har samlat en grupp unga tjejer som genom konst och poesi har fått bearbeta sina personliga traumatiska upplevelser. Bland annat lanseras en kortfilm med tonsatta dikter upplästa av Fatta-medgrundaren Ida Östensson och rappare som Fricky, Zacke och Remedeeh.

I januari 2023 bjöds unga tjejer in till en trygg miljö där de under några dagar fick uttrycka sig genom konst och poesi. Under guidning av en terapeut, en poet och en konstnär delade deltagarna med sig av sina berättelser och skapade egna verk genom att rita, måla och skriva. Ett filmteam fanns också på plats för att dokumentera processen. 

– “Tusen blommor” var ett sätt att återta min historia i stället för att låta den vara en del av min skam. Jag har vågat dela en aspekt av mig själv som jag sällan står stolt i; utmaningen var att stå stark i min berättelse och se styrkan i den, i mig och i andra, säger Megane Datsé, en av deltagarna i projektet.

De berättelser som tjejerna delade med sig av i projektet, blev inspirationskälla till en samling dikter, skapade av poeten Remedeeh. Dikterna tonsattes i sin tur av meriterade hiphop-producenten Patrik Collén och tolkades i måleri av konstnären och filmskaparen Anna Öun.

Målningen, en triptyk, är skänkt till Kvinnojouren i Sundsvall, i samband med en pågående insamling till förmån för ChildX. Projektet dokumenterades också i form av en kortfilm där möten med deltagarna varvas med dikterna, reciterade av fem välkända svenska kulturpersonligheter med anknytning till Norrland: Ida Östensson, Fricky, Zacke, Liv Mjönes, Remedeeh och Lennart Jähkel. 

– Konst och poesi är tillgängligt för alla – det finns inte några regler för skapande, dessa uttrycksformer kan vara kraftfulla sätt att bearbeta känslor och erfarenheter, säger poeten, rapparen och sångaren Remedeeh. 

Den 18 september presenteras konstprojektet “Tusen blommor” på Elite Hotel Knaust i Sundsvall, samtidigt som det lanseras digitalt över hela landet via projektets webbplats. Det konstnärliga teamet hoppas att detta ska uppmuntra tjejjourer och andra organisationer i hela landet att arrangera liknande evenemang och workshops med fokus på kreativa uttryck. 

Förutom filmvisning, eftersnack och utställning kommer opinionsbildaren och feministen Ida Östensson, medgrundare av FATTA-rörelsen och generalsekreterare för ChildX, att föreläsa. Kvällen avrundas med mingel till DJ Collén.

– Kultur och konst når in till människor som få andra saker gör och är ett otroligt verktyg för att återta sin berättelse och lägga skulden och skammen där den hör hemma. När vi startade Fatta använde vi två verktyg för att nå vårt mål med en samtyckeslag: kultur och politik. Jag är väldigt stolt över att få vara en liten del i detta fantastiska projekt och jag hoppas fler tar efter, säger Ida Östensson, generalsekreterare för ChildX. 

Foto: Lia Jacobi)

66d01cb38c4c785688070d02