"Det är dags att det blir lite bättre förutsättningar för kvinnor inom idrott".

Rapparen, basket-poddaren och WNBA-fanet Osten af släppte i fjol en låt om den svenska basketspelaren Farhiya Abdi. Nu är han, lagom till EM, aktuell med musikvideon till låten. Tillsammans är de ett sätt att uppmärksamma hur det ser ut i idrottsvärlden gällande löner och brist på respekt för idrottsliga prestationer.

– Jag är ett stort WNBA-fan som håller på laget Los Angeles Sparks, ett lag som Farhiya Abdi har spelat i. När jag berättar vilket lag jag håller på har jag många gånger fått frågan av kompisar om vilket NBA-lag jag egentligen hejar på, typ som att folk tror att jag skämtar. Och när jag börjar berätta vilka som är mina favoritspelare får jag ofta frågan om vilken som är min manlige favoritspelare, berättar rapparen i ett pressutskick.

Osten af ville ändra på det genom att göra en låt och video som handlar om dessa spelare som han tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Ojämlikheten gör också att dessa spelare måste spela i fler ligor större delen av året, vilket sliter på kroppen och ger dåliga förutsättningar både för spelare och lagen.

– Idag tjänar samtliga WNBA-spelare 12 miljoner tillsammans, medan LeBron James ensam tjänar 36 miljoner, och en spelare som Danny Green tjänar runt 15 miljoner. Det är dags att det blir lite bättre förutsättningar för kvinnor inom idrott, framförallt inom lagidrott. Det är även tydligt att atleter som inte är män generellt inte får det erkännande de förtjänar, ett exempel på de är att ingen kvinna har en signatursko hos de större företagen.

Förutom att uppmärksamma basket och jämlikhetsfrågor genom hiphop driver Osten af, som egentligen heter Fredrik Engström, Courtsidepodden där de intervjuar basketspelare från Sverige och låter dem berätta sina respektive historier och alla minnen de har från sina basketkarriärer.

– Det som sker i basketvärlden just nu är att fler och fler män använder sina manliga privilegier och därmed också sina ekonomiska förutsättningar för att stötta kvinnor inom basketvärlden. Jag vill gärna se en liknande rörelse i Sverige, inte bara inom basket utom inom alla idrotter. Jag tycker att basket som inte utövas av män är mer överlägsen taktisk basket. Sedan gillar jag, framförallt med WNBA, att det finns många grymma förebilder som vågar vara politiska och engagerar sig i sociala orättvisor.

För Osten af var det viktigt att göra låten och videon om Farhiya Abdi, som är en av Sveriges bästa basketspelare och en av sex svenska spelare någonsin som har spelat i WNBA, Womens National Basketball Association, USA’s största basketliga. Han inspireras också av att hon är en förebild inom svensk basket, när hon står upp för att basketsverige måste vara öppet för alla. Han hoppas att barn och unga ska se videon och inspireras.

– Jag ville ha en skön vibe och ville med låten sprida den glädje jag känner när jag får hålla på med världens bästa sport eller kolla på en riktigt bra basketmatch. Min musik är ganska vardagsnära och jag skriver det jag upplever för stunden.

67a09b5308079e190f099af3

Av Malkolm Landréus.

Yung Lean ”Jonatan” (2 maj)

Efter att ha lämnat svenska skivbolaget YEAR0001 under kontroversiella former verkar Yung Lean göra sig redo för ett storslaget år. I mars intar han Avicii Arena och runt samma tid väntas ett bekräftat självbetitlat album.

Aleks ”För oss” (23 maj)

”Den här gången vill jag lämna efter mig något positivt, som ett lyckligt slut på filmen”, sa Aleks när han i fjol återvände och bekräftade ett comebackalbum tillika avslutande del i en albumtrilogi som innefattar debutklassikern ”Inte längre fiender” (2011) och vackra ”Livet mellan raderna” (2016).

Advance Patrol ”Återkomsten Från Området” (13 juni)

20-årsjubileumet för debutalbumet ”Utskrivna” tycks ha skapat mersmak för den ikoniska Malmögruppen, då man i samband med det bjöd på en nyskriven låt. Sedan dess har ett kommande album bekräftats och första singeln ”Dumma Dumma” presenterats.

Svenska Akademien (juni)

18 år efter sitt senaste album är den skånska reggaegruppen tillbaka med ny musik. 2025 startades med ”Resa dig igen”, som blev första smakprovet från en ny fullängdare med release i juni.

Simon Superti ”Hemlisar: Kapitel II” (höst)

2025 blir Simon Supertis största år i karriären som artist. Fresh out of ”Så mycket bättre” fick han sin första listetta med ”Bullerbyn är död” som under våren följs upp av en ny turné och fyra(!) singlar innan ”Kapitel II” landar ”direkt efter sommaren”.

Cherrie (TBA)

Det räckte med fjolårets singlar för Cherrie att bli Grammisnominerad i februari. I samband med nyheten avslöjade hon att hennes femte album är klart, så framgångarna lär förstås inte bli mindre i år. Det har faktiskt hunnit gå hela fyra år sen sist.

Mwuana (TBC)

”Locked in. Finishing touches”, skrev Mwuana på en story nyligen. Och han menar det bokstavligen. Texten kom med en bild på en bäddad säng i en studio och har man sett dokumentären ”Mwuana: Framför allt” så vet man hur mycket kamp som ligger bakom.

Ken Ring (TBD)

”Hiphop är tillbaka i min själ äntligen. Inte akustiskt”, skrev Ken Ring nyligen på sociala medier. Med tanke på att han förra året utlovade ”minst två album” så kanske det är dags nu. Ny singel släpptes i fredags.

Seinabo Sey (TBD)

”I might be working on two albums, or a couple of EPs” skrev Seinabo i höstas. Detta efter att i somras ha annonserat ett album på svenska och synts en hel del i Gambia med Yasin. Mycket att hålla utkik efter, med andra ord.


Deki Alem ”Forget In Mass” (TBA)

”Our debut album ‘Forget In Mass’ out 2025”, förkunnade den kritikerrosade duon tidigare känd som BENNETT strax innan nyår. Gillar man lite drum’n’bass till sin postpunksrap kan det här bli något alldeles, alldeles extra.

Foto: Pressbild