67a09c62031422de92044c12

I våras släppte Jireel albumet “LUANDA”, men redan nu följer han upp med ännu ett albumsläpp. “YEMAYA”, som avslöjades nyligen, blir en överraskning till fansen men blev också en överraskning för honom själv, som han uttrycker det.

– Det är en överraskning till fansen, men den kommer faktiskt som något av överraskning även för mig själv .Egentligen hade jag tänkt att bara fortsätta göra musik och ge ut låtar som jag tycker om, men plötsligt satt jag med ett helt album. Då kändes det rätt att baka ihop det med turnéavslutningen, säger han idag i ett pressmeddelande.

Projektet beskrivs vara brett och flytande och innehåller bland annat gästinhopp av Uppsala-rapparen Y4ska.

–  Själv ser jag albumet som en playlist med mina egna favoriter av de låtar som jag gjort under året. Jämfört med ”LUANDA”, eller ”MOTY” för den delen, är ”YEMAYA” friare. Vilket är det jag gillar med skivan. Genom åren har så många olika sidor vuxit fram att det idag inte direkt är musiken som karaktäriserar Jireel, snarare är det rösten som gör att det låter som jag, menar han.

Det nya albumet är uppkallat efter vattengudinnan som inom yorubakulturen ses som kvinnors särskilda beskyddare. Yemaya representerar moderskap och skydd men också någon som erbjuder vägledning och skydd till dem som vänder sig till henne.

– Allt jag läst och hört om Yemaya stämmer in på känslan jag fått av min mamma och andra starka kvinnor i mitt liv som inspirerat mig. Så albumtiteln är en hyllning till dem. Jag märker också att många av mina låtar inspirerar tjejer och beskriver deras situation, varför ”YEMAYA” kändes som en perfekt titel till den här skivan.

Lyssna på “YEMAYA” nedan och se musikvideon till senaste singeln “Santa Catalina”. Nästa vecka avslutar Jireel sin Skandinavienturné på Annexet i Stockholm den 23 november.

Foto: Artus Le Roux

67a09b5308079e190f099af3

Vi har tidigare skrivit om hur Umeå kommun dragit tillbaka sitt bidrag till festivalen Brännbollsyran på grund av bokningen av Yasin. Vi har även nämnt hur polisen stoppade rapparens spelning på Tele2 Arena. Men gangsterrap överlag är ständigt under attack av svenska politiker.

Redan i februari skrev arbetsmarknads- och integrationsministern Mats Persson (L) publicerade en debattartikel i Aftonbladet där han vädjade till makthavare inom kulturbranschen att ta avstånd från gangsterrap. Han påstod också att kulturscener som ger utrymme åt gangsterrappare bidrar till att ”normalisera och romantisera samhällets främsta fiender”.

Förbjud den inte – men ge den heller inte en arena”, menade han.

Dagarna efter besökte han Rinkeby i en skottsäker väst, vilket kritiserats från flera håll.

Detta verkar nu Kartellen-rapparen Sebastian Stakset ha snappat upp och via Instagram reagerar han på ministerns ord.

Tack Mats Persson för att du uppenbarar för hela Sverige den totala ansvars friskrivningen riksdag och regeringen ägnat senaste decennierna åt”, skriver han först ironiskt innan inlägget blir mer känslosamt och sakligt.

”Vem skapade svensk gangsterrap? Var det Kartellen eller var vår musik de oundvikliga svaret på det växande svenska utanförskapet? Vi som levt på gatan får ta ansvar för våra brott. Tingsrätten köper inte snyfthistorier och dömer efter bevis. Så fungerar ett rättssamhälle. Men det står mkt annat i FN’s barnkonvention (läs bilderna) som jag undrar med handen på hjärtat om vi som land kan säga att vi följer?”

Han fortsätter sedan:

“Jag ber för den dagen jag får höra en svensk politisk ledare eller parti ta ansvar och be alla mammor i orten utan en röst om förlåtelse. Säga förlåt alla barn som utsatts för rädslan och hatet som format deras liv. Alla hårt hederligt arbetande människor som flytt från krigsländer för att rädda sina barn som sedan äts upp av området. Alla hungriga barn som går till skolan utan att ätit sen skollunchen dagen innan. Alla som inte längre finns med oss utan gick under av misären. Alla oskyldiga invandrare som utsätts för rasprofilerade polisingripanden. All obehandlad PTSD?”

Läs hela inlägget här:

Foto: Pressbild