Från och med torsdag 26:e september och fyra veckor framåt pryds en stor husvägg på Svartensgatan i Stockholm av en 110 kvadratmeter stor väggmålning med texten ”FUCK FAST FASHION”. Bakom budskapet står det svenska startupföretaget Asket, som vill utmana snabbmodeindustrin vill minska överkonsumtionen av kläder. Askets grundare August Bard Bringéus säger i ett pressmeddelande:
– Snabbmodebranschen skapar en ohållbar överkonsumtion genom att sälja billiga plagg med kort livslängd men med stor påverkan på människa och miljö. Vi vill bidra till ett uppvaknande hos konsumenterna för att få snabbmodebranschen att ta sitt ansvar.
Asket pekar i sitt ställningstagande på att den globala modeindustrin producerar över 100 miljarder klädesplagg varje år. Nästan 60 procent av alla kläder hamnar i förbränningsugnar eller på soptippen inom ett år efter att de har producerats. Den globala kläd- och skoindustrin står för 8 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser. August Bard Bringéus säger vidare:
– En kortsiktig jakt på att sälja fler plagg ger allt mer kortvariga trender och svindlande produktionsvolymer. Hetsen gör det omöjligt för industrin att ta ansvar för påfrestningarna den har på såväl de lågbetalda arbetarna i produktionskedjan som på klimatet och miljön.
För att utforska Askets klädkollektioner, besök asket.com
- Varje världsmedborgare konsumerar i genomsnitt 11,4 kg kläder om året. (Quantis 2018)
- Varje västeuropé konsumerar i genomsnitt 22 kg kläder om året. (Textile Beat 2016)
- Varje världsmedborgare köper i genomsnitt 60 procent mer kläder i dag och använder plaggen hälften så många gånger som jämfört med för 15 år sedan. (Greenpeace 2017)
- Den globala klädkonsumtionen förväntas stiga från 62 miljoner ton är 2017 till 102 miljoner ton år 2030, vilket motsvarar en ökning med 63 procent. (Global Fashion Agenda 2017)
- Den globala kläd- och skoindustrin står för 8 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser. (Quantis 2018)
- Det går åt 2 720 liter vatten för att producera en enda bomullsskjorta, vilket motsvarar vad den genomsnittliga världsmedborgaren dricker under tre år. (EJF)
- Klädproduktion står för 20 procent av den globala industriella vattenföroreningen. (World Resources Institute 2017).
- Om klädindustrin inte förändras beräknas dess klimatpåverkan öka med 49 procent till år 2030. (Global Fashion Agenda 2017)
- Nästan 60 procent av alla kläder hamnar i förbränningsugnar eller på soptippen inom ett år efter att de producerats. (McKinsey 2016)
- Den totala mängden klädavfall beräknas uppgå till 148 miljoner ton år 2030. (Global Fashion Agenda 2017)