Med artister som Linda Pira, Ison, Jaqe och Cleo.
Att representera sin plats, vare sig det är en förort, stad eller region, har alltid varit en stor del av hiphop som kultur och genre. Inom den svenska scenen har det historiskt varit vanligt att göra det genom att reppa sitt postnummer, eller närmare bestämt de tre första siffrorna i detsamma. Men varför är det viktigt och vad säger artisterna själva om saken? Det dyker nu en utställning på Postmuseum i Stockholm djupare ner i.
Genom porträtt av fotografen Camilla Cherry och intervjuer med tio olika artister försöker man förklarar varför plats och representation är så viktig. Artisterna/producenterna som medverkar är Linda Pira, Salla och Masse Salazar, Cleo, Parham, Jaqe, Ison Glasgow, Labyrint, Petter, Lilla Namo och Kitok. Till sin hjälp har man dessutom tagit illustratören och grafiska formgivaren Mander, Kingsize musikredaktör Malkolm Landréus, etnologen Andrea Dankić, intendent Hanna Nydal, konstnären Axel Österholm, graffitikonstnären Lina Eriksson och elever på Tumba gymnasium/Xenter Botkyrka som gjort filmer, intervjuer och ljud till utställningen.
Utställningen “Älskade postnummer” går upp den 27:e september i museets lokaler i Gamla Stan och inleds i en presentationstext med orden:
“Du blir stolt och glad när du hör dem i en låt eller ser dem sprayade på en vägg. Du har tatuerat in dem på din arm eller har dem i ditt namn på sociala medier. De tre första siffrorna i ditt postnummer. Tillsammans säger de något om vem du är, vart du kommer ifrån, vad som är hemma. Det är ett sätt att placera ditt område på kartan.”
I ett pressmeddelande säger utställningsproducenten Julia Gunnarsdottir om projektet:
“Att använda postnumret, riktnumret eller att nämna gator och platser är något som varit en självklar del av svensk rap sedan den började i slutet av 90-talet med The Latin Kings, Ken Ring och Ison & Fille. Nu har det med låtar som r’n’b sångerskan Cherrie och rapparen Z.E.s låt ”163 För Evigt” blivit mer allmänt känt att postnumret används för att representera den plats du kommer ifrån som artist.”
Om syftet med utställningen säger hon vidare:
“Detta är musik som streamar världen över och svensk rap har exploderat de senaste åren. Många är nyfikna på att lära sig mer och jag hoppas att vår utställning bidrar till att öka kunskapen om hiphopkultur genom att visa att plats är en central del av den kulturen.”
“Älskade postnummer” öppnar upp den 27:e september i Postmuseums anrika lokaler i Gamla Stan, närmare bestämt på Lilla Nygatan 6, och pågår till 28:e februari 2020.
Citat ur utställningens intervjuer:
”För mig är det att reppa sin ort. Att 165 är hemma lärde jag mig tidigt.” – Linda Pira
”I låten ”Blend dom” säger vi ”1,4,5, Röda linjen, Norra B” eller något sådant. Det var bara ett sätt till att representera vår plats på.” – Salla Salazar
”I rap är drivkraften och motivationen att hela tiden berätta det som ingen annan berättar. Då måste man ha back-up och vara flera som tar hand om och stöttar varandra. Att reppa den plats man kommer ifrån skapar en samhörighet med de andra från den platsen. Det finns mycket styrka och djup i det.” – Cleo
”Jag kommer ihåg när människor flyttade hit från en annan stadsdel, att det kunde vara så att någon droppade 232 lite väl tidigt. ”Yo, du är inte riktigten av oss än”, liksom.” – Jaqe
Foto: Camilla Cherry (Ison Glasgow / Cleo)