Aktuell med den tredje och sista EP:n ”Dom som aldrig snack” från trilogin De Tre Aporna, besökte producenten Viktor Ax Kingsizekällaren och intervjuprogrammet "Mellan Raderna" för att prata om tomrum, lösningar och att inte göra bortförklaringar.

Uppsala-producenten Viktor Ax släppte nyligen EP:n ”Dom som aldrig snack”, den sista i trilogin De Tre Aporna. Produktionen har ett ännu mörkare och hårdare sound än de två tidigare släppen, och gästas av välkända namn som Dani M, Abidaz, Mwuana, Rawa men även nya talanger som Delgado och Rozh.

Det var den amerikanska hiphopen, genren i sig samt uttryck som ansågs vara kontroversiella som fångade upp Viktor Axbergs intresse vid 14-årsåldern.

– Jag har alltid varit sån som vill skapa det jag gillar. När jag var liten ville jag bli filmregissör eller hålla på med tv-spel. Men musiken, det var där jag fastnade. Och då tänkte jag ”Hur kan jag göra det här?”. Jag började ganska enkelt men sen fastnade jag för jag tyckte det var roligt.

Viktors tips till andra personer som vill bli producenter men kanske inte har tillgång eller råd med utrustningen är att använda sig av det man har. Den billigaste datorn som går att köpa funkar.

– Man kan ha vilken dator som helst och ha ett enkelt program. Det är oftast en bortförklaring bland folk att ”ja man behöver dom här grejerna”. Det är bara bullshit. Det beror på vad man gör med grejerna. Jag har hört fantastiska beats som har gjorts av producenter med program som Reason och FL.

Idag arbetar Viktor dagligen med flera av Sveriges främsta rappare, men brinner samtidigt för att finna nya talanger och gång på gång sträcker ut handen till personer som förtjänar en chans.

– Det är roligare. Man börjar från början och skapar en artist. Även om de är artister från början så blir processen väldigt kreativ och mer av en utmaning. Om vi säger att jag producerar en singel med Ken Ring eller Dani M och får massa streams så är det såklart jättekul men det får de på all sin musik. Men med Rawa till exempel, när vi fick två miljoner streams så var det ännu roligare. För det betyder att vi har något där. Jag tycker det är viktigt också att de som förtjänar att höras måste få höras. Man måste ta fram dom nya också.

I fjol besökte Viktor HVB-hem för att ge ungdomar möjligheten att spela in musik med honom.

– Jag vill sätta ihop en skiva med dem som förtjänar att höras och verkligen ge dem en chans för de kanske inte har någon annan utväg än sin musik. Vissa av dem har inte ens en familj, det enda de har är sina texter och jag ville ge dem en chans. Samtidigt är det intressant för mig att ta upp dem och höra deras historia.

Du vill hjälpa många, men vem hjälpte dig?

– Alla artister som köper mina beats, min manager Ernesto, men jag tycker man måste ge sig själv cred också. Det finns ingen hjälp, det finns möjligheter. Folk kan se möjligheter. Många säger ”Du hjälpte Rawa upp”. Det skulle jag inte påstå, utan jag gav honom möjligheten och han har hjälpt sig själv genom att envist hela tiden bygga upp den talang han har. Man måste ge sig själv en klapp på axeln.

Viktor Ax musik utmärker sig på den svenska hiphop-scenen. Han sammanlänkar ofta trap och klassisk musik för att göra låtarna mer dramatiska. Han är dessutom en perfektionist som ställer höga krav på sina produktioner. Beatsen ska inte låta sämre än någon annans beat och Viktor gör jämförelserna både med svenska produktioner men även utländska.

– De är människor på andra sidan jordklotet också, varför ska jag vara sämre än dem?

Ep:n ”Dom som aldrig snack” är den sista i trilogin och avslutas med ett outro som heter ”En lösning” tillsammans med Ludvig K. Spåret är det mest personliga Viktor har skapat sedan debutalbumet ”The Lab”. I outrot pratar Ludvig, som är före detta missbrukare, om synen på droger och hur det fyllde ett tomrum han hade inombords.

– Det är en vän som är före detta missbrukare och kriminell. Han har valt ett helt annat liv idag.
När jag har umgåtts med honom har jag tänkt på att det låter som om han läser en bok varje gång han pratar. Jag ville testa göra något med honom så jag tog honom till studion. Och jag vill tillägga att han inte hade någonting nedskrivet. Och det han säger, sa han på första tagningen. Det är helt oredigerat. Han gick in i båset, frågade ”vad ska jag säga”, jag sa ”prata om ditt liv” och tryckte på rec. Och det blev outrot. Han har talets gåva.

– Jag tog med det dels för att han pratar om tomrummet, men det viktigaste av allt och att den heter “En lösning” är för att han berättar om hur han vände om. För man får inte glömma bort att i vissa låtar kan droger romantiseras men då är det viktigt att ta fram baksidan också. Och ska man ta fram baksidan så är det viktigt att ge folk en lösning. För folk behöver inte fler problem dom behöver en lösning.

Viktor har själv kämpat med drogproblem och berättar att ”En lösning” är det enda spår han kan relatera till. Beatet är en symbol för beroendesjukdomen. Medan Ludvig berättar om det tidigare livet är det en röst i bakgrunden som skrattar åt honom.

– Varje gång han faller tillbaka så skrattar den åt honom för att han har gjort bort sig och den tjejen man hör är som en vacker kvinna som hela tiden vill förföra honom. Det symboliserar själva suget. Det var nice att prodda beatet och jag kände hur jag fick till den direkt. Det kändes naturligt. Och musik handlar generellt bara om att uttrycka olika känslor fast i ljud och framkalla känslan hos andra. Det är vad musik handlar om för mig. Och musik som inte framkallar nån känsla är inte musik, det är skittråkigt att lyssna på.

Var det jobbigt att göra den?

– Nej men jag kommer ihåg att den natten när jag satt i studion så fick jag sån gåshud att jag bara stängde av. För jag själv blev berörd av hela grejen. Det var för mycket mitt i prick.

Se hela intervjun av Mariana Benyamin Sir nedan!

67a09b5308079e190f099af3

Av Malkolm Landréus.

Foto: Ari Marcopoulos

MIKE, Debaser Bar Brooklyn (14 mars)

Efter en framgångsrik spelning i Sverige i våras, återvänder numera kritikerhyllade undergroundrapparen MIKE till Stockholm med senaste albumet ”Pinball”. 

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Havoc, Big Noyd & DJ L.E.S, Fryshuset (16 mars)

Rapparen och producenten Havoc tar med sig Big Noyd och DJ L.E.S på turné för att hylla Mobb Deep. Detta i samband med att duons klassikeralbum “The Infamous” firar 30-årsjubileum.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

The Game, Fållan (27 mars)

Västkustlegendaren åker ut på turné för att fira 20-årsjubileumet av solodebuten ”The Documentary”. Det blir kanske inte lika vilt som hans tidigare Sverige-besök, men garanterat en hel del klassikerlåtar.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Robin Asselmeyer

BIJI, Fållan (29 mars)

Ska man fira det kurdiska nyåret Newroz i Sverige, ja, då finns det förstås inget bättre sätt än att göra det med Robin Nazari och Maceo Frost. Tillsammans utgör de det kulturella fenomenet som utöver förstklassiga musikvideos garanterat lär bjuda på en rejäl show i livesammanhang.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Fredrik Wannerstedt

Daniel Adams-Ray, Avicii Arena (5 april)

Ännu ett stort svenskt namn tar sig an en arenaspelning. Dessutom med det då purfärska albumet ”Pandemi, Palestina & Heartache” samt sitt femmannaband och den 25-manna stora orkestern i Blåsarsymfonikerna.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Yasin, Brännbollsyran (30 maj)

När den kontroversiella rapparen i maj intar Umeå-festivalen blir det hans första spelning i Sverige på nio år. Räkna med ett galet tryck och vallfärd från landets alla möjliga hörn till Hedlunda.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Victoria Zahmatkesh

Asme, Evenew Arena (31 maj)

Den omåttligt populära rapparen Asme är redo för sin första arenaspelning. Det är inte Avicii Arena, men nyöppnade Evenew Arena tar hela 6000 personer. Missa inte!

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Labyrint, Advance Patrol, ODZ, Maskinen & Linda Pira, Folkets Park (13 juni)

Det blir i Malmö som årets kanske fetaste hiphopfest anordnas i år. Malmö Beyond har blivit endagsfestival där närvarande kommer få se Labyrint återförenas officiellt, Advance Patrol fira sitt första album på 16 år, Linda Pira göra comeback på micken och ODZ och Maskinen stå för röjet.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Kendrick Lamar & SZA, 3Arena (9 augusti)

Kort efter den mestadels hyllade halvtidsshowen på Super Bowl stod det man verkligen hoppats på klart: Kendrick Lamar och SZA tar sin gemensamma ”Grand National Tour” till svensk mark. Som enda stopp i Norden dessutom.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Oskar Sjöström

1.Cuz, Gröna Lund (21 augusti)

Näst på tur av svenska rapstjärnor som ännu inte uppträtt i paritet med sin storlek på hemmaplan är 1.Cuz, som blir en del av Gröna Lunds gedigna livehistoria mot sommarens slut. Garanterad haffla!

GRÖNA KORTET GÄLLER SOM ENTRÉ – KÖP HÄR!

För årets samtliga livespelningar under 2025, se fullständig guide här!