67a09c62031422de92044c12

Aktuell med nya albumet "Skyll På Sthlm" besökte Simon Emanuel Kingsize-källaren och intervjuprogrammet "Mellan Raderna" för att prata om Stockholmsrap, faderskap, att vara trött på att ses som underskattad och varför titelspåret inte kom med på skivan.

Simon Molin har varit en del av den svenska hiphopscenen sedan början av 00-talet, då som Paragon och på senare år som Simon Emanuel. Trots att han alltid varit omgiven av stora namn med bakgrund i Hemmalaget och länge haft en trofast lyssnarskara har det aldrig riktigt lossnat inom den bredare massan. Med senaste albumet “Le för kameran” (2014) fick han många lovord och fina recensioner, men frågan om det ens skulle komma ett till album fanns redan då. Det var mycket tack vare producenten Chips (tidigare Sum Comfort) som uppföljaren “Skyll På Sthlm” blev av.

– Efter den blev det lite proppen ur, vakuum-känsla. Det är därför det har tagit så lång tid för den här att komma också, jag visste nog inte riktigt vad jag kände för att göra efter den. Det är väldigt mycket på grund av Chips som det här albumet kom till för att han började skicka mig massa idéer; beats, skisser, utkast, och sen började vi bara vibba ganska anspråkslöst. Vi bor ganska nära varandra, det var bara över Västerbron massa vändor. Sen kom vi till en punk där vi kände att vi hade jobbat för mycket, nu måste det här bli en skiva.

En stor del av Simon Emanuels karaktär och musik handlar också om att inte vara en del av tävlingen, varken inom musiken eller den sociala hierarkin. Med lika delar besvikelse och frustration som egensinnighet och stolhet över att göra sin egen grej, tar han sig på nya albumet igenom personliga berättelser som ofta utgår från sina nära och kära – och sin stad Stockholm.

– Jag har alltid slagits för min plats här, det spelar ingen roll om jag känner mig fucking överkvalificerad. Det har alltid varit så. Jag kan egentligen inte relatera till något annat än att ha den positionen inom svensk musik eller hiphop. Men det är inget jag vill vältra mig i heller. Det är väldigt ofta folk kommer till mig och snackar om den här underskattad-grejen och det blir… Jag förstår och jag känner så själv till en viss del men samtidigt vill jag inte heller att det ska vara mantrat kring en. Du behöver inte vara landets största artist, för det är inte mitt aim nu ändå med tanke på hur saker funkar.

En stor förändring i hans liv och inspiration till skivan berör också det faktum att han blivit pappa till sin fyra månader gamla dotter Havana.

– Det har påverkat mig på så sätt att jag respekterar nog tid mer nu än jag gjorde innan. Som alla säger, man får bara lära sig att planera lite bättre och jag har alltid varit en spontan människa som måste ut och röra på mig ganska mycket. Så man har fått släppa sitt ego lite kring den biten och bara “vi har ett barn nu, som går före allt annat”. Allt det här vet man ju innan men det blir annorlunda när man är mitt inne i det själv. Så det har varit mycket den grejen men också hur fantastiskt det är att se en människa växa fram framför en. Karaktärsdragen är verkligen med från början och man är verkligen vem man är när man kommer hit liksom. Det är en grundläggande men fantastisk grej att se.

Se hela intervjun av Malkolm Landréus nedan!

Foto: Artin Hojat

Av Özgür Kurtoǧlu.

”Daredevil: Born Again”, Disney+ (4 mars)

Sju år har gått sedan Marvel-serierna på Netflix alla avslutades och slussades över till Disney+ för förvaring. Ungefär lika lång tid har passerat i Marvel Cinematic Universe som Daredevil nu officiellt är en del av och förväntas att i princip omedelbart bli dess mest brutala och blodiga kapitel.

”Paradis City”, Prime Video (7 mars)

Alexander Abdallah gör för sin första roll sedan “Snabba Cash” i efterlängtade “Paradis City”. Baserad på Jens Lapidus bok spelar Julia Ragnarsson en SÄPO-agent i jakt på inrikesministern som kidnappats. Hon vänder sig till en f.d MMA-fighter som riskerar livstids fängelse med ett ultimatum: hjälp oss eller riskera att aldrig få träffa din dotter igen.

”The Righteous Gemstones” Säsong 4, Max (10 mars)

Danny McBrides fullkomligt absurda serie om en hejdlöst excentrisk TV-predikantfamilj har hyllats som en av de senaste årens absolut roligaste. Dessvärre tar ”Righteous Gemstones” slut med sin kommande fjärde säsong, men av de tre tidigare säsongerna att döma kommer även denna att vara minst sagt minnesvärd.

”Dope Thief”, Apple TV+ (14 mars)

Skapad av manusförfattaren för ”The Town”, ”The Batman”, ”Top Gun: Maverick”, och ”Bad Boys for Life”, med Brian Tyree Henry i huvudrollen som en (av två) vänner från Philadelphia som låtsas vara DEA-agenter för att råna ett hus. Allt går, som väntat, väldigt fel, och konsekvenserna blir hyfsat dramatiska.

”The Studio”, Apple TV+ (26 mars)

Till skillnad från alla serier Seth Rogen hittills skapat är ”The Studio” som taget direkt ur verkligheten. I ett Hollywood mitt uppe i massor av förändringar samtidigt försöker Rogens Matt Remick handfallet och komiskt att hänga med i svängarna med Continental Studios, som han precis blivit chef över.

”Black Mirror” Säsong 7, Netflix (10 april)

Charlie Booker, skaparen av ”Black Mirror”, har medgett att det blir svårare och svårare att skriva nytänkande och uppseendeväckande berättelser i en värld som hunnit ikapp hans series dystopiska galenskap. Ändå är en av vår tids mest omskrivna, omtalade, omtyckta, och obehagliga tv-serier tillbaka med en ny säsong i år.

”Your Friends & Neighbors”, Apple TV+ (11 april)

Apple har visat sig vara väldigt skickliga på att snickra ihop draman rika på intriger. I april bjuder de på Jon Hamm som en nyskild förvaltare av värdepappersfonder i New York, som blir av med jobbet men försöker bibehålla sin livstil samt livet som hans familj vant sig vid att leva, genom olagliga medel.

”The Last Of Us” Säsong 2, Max (14 april)

Andra säsongen av en av tidernas mest omtyckta TV-spel var kontroversiell innan en enda sekund hade filmats av skäl som inte går att prata om för att det avslöjar för mycket för alla som inte spelat spelet. Det är, oavsett om du vet vad som kommer hända eller inte, en av årets tveklöst största TV-händelser.

”Andor” Säsong 2, Disney+ (23 april)

Referenserna har varit många och tydliga i snart 50 år nu men bevisligen inte tydligt nog: ”Star Wars” utspelar sig i en galax som styrs av fascister och handlar om de förtrycktas kamp för att bryta sig loss. ”Andor” dyker djupt i det växandet mörkret. Dess andra, tyvärr sista, säsong är oerhört efterlängtad.

”A Knight of the Seven Kingdoms”, Max (TBA)

En av de mest älskade novellerna från George R.R. Martins ”A Song Of Ice And Fire”-värld har även den blivit en tv-serie. Ser Duncan The Tall och prins Aegon V Targaryens äventyr tar plats i Westeros 90 år innan ”Game Of Thrones”, är färdiginspelad, inne i postproduktion-stadiet, och kommer till HBO senare i år.

Foto: Prime Video / Max