67a09c62031422de92044c12

Inför Redline Recordings höstsatsning #Röd November åkte Alexander Kihlström i veckan ut till Salazar-brödernas studio i Norsborg för att få en djupare inblick i deras skapandeprocess på plats.

Vi ska inte sitta här och berätta vad Redline (både studion och skivbolaget) och bröderna Salazar har betytt för svensk hiphop. Oavsett vem man pratar med om Redline så är hyllningarna sällan långt borta. Rappare, producenter, DJs och andra som har något med svensk hiphop att göra talar ofta om bröderna Salazar och Redline med den allra största respekt och kärlek. Vi kan inte göra annat än att göra detsamma.

Redline som studio har funnits kvar och har gästats av alla stora rappare i landet (förmodligen) genom åren. Det var däremot några år sedan man var aktiv med Redline Records (nu: Redline Recordings) som bland annat släppte Fattarus tre album och samlingsskivan Den Svenska Underjorden. Men nu är det dags igen och timingen känns perfekt. Man har länge jobbat med många hyllade och talangfulla rappare både genom beats och inspelning i deras omtyckta studio i Norsborg i södra delarna av Stockholm.

Bröderna Salla och Masse väljer att börja med fyra artister som de signat till återuppstartade Redline Recordings: Carlito, Stor, Dani M och Aki från Labyrint. En imponerande kvartett, minst sagt.

Vi hoppade på tunnelbanans röda linje till Norsborg och Redlines huvudkvarter för att prata med Salla, Stor och Carlito som var fullt upp med satsningen på röd november där Redline färgar månaden genom fyra singelsläpp från de fyra olika artisterna.

Se video – Kingsize träffar Salla (TSB), Carlito & STOR inför #Röd November:

Hur kom det sig att ni startade upp Redline Records igen?

Salla: Vi kände att vi ville ha den friheten som vi hade förut. Sen jobbade vi redan med en massa artister som vi tyckte borde vara signade till stora bolag och få den uppmärksamhet de förtjänar. Vi var trötta på att svensk hiphop behandlats som en liten grej. Sen har vi väntat på rätt tillfälle så
att alla ska få rätt möjlighet att göra något stort: i studion, på skiva och på scen. Istället för att de signas på olika håll så ville vi ha dom under samma tak, de har ändå helt olika stilar och kompletterar varandra bra.

Ja, valen av artister att signa kändes inte direkt slumpmässiga. Ni har planerat detta länge?

Salla: Absolut. Folk brukar fråga varför vi väljer de vi väljer. Förr frågade många varför vi valde att jobba med Fattaru till exempel. De gjorde något som inte var lik vår stil. Men vi ville helt enkelt jobba med några som var bra och som ville jobba för sin grej, det gjorde Fattaru. Det är så vi har valt våra
artister även denna gång. Vi väljer folk väldigt noga. Det räcker inte med att ha lite hype för stunden, de måste visa att de kan och vill. De måste förstå att de inte är färdiga artister bara för att de har släppt en bra låt eller en bra EP till exempel, de måste in i studion och fortsätta utvecklas. De ska
kunna ta vår kritik och vilja förbättras.

Som du säger så har ni jobbat med de här artisterna ett tag redan. Hur kommer det sig att ni startar upp labeln igen först nu och inte tidigare?

Salla: Det handlar bara om timing. Vi har ju jobbat länge… Men för några år sedan tänkte jag faktiskt lägga av helt med hiphop. Man jobbade som fan men det hände aldrig någonting. Skivbolagen var inte intresserade och man kunde inte leva på att göra musik. Jag tänkte skaffa ett jobb och göra något helt annat. Men Masse ville fortsätta och vi gjorde en resa till USA, jobbade med lite folk där och då började vi tänka om lite. Då började det hända grejer. Kingsize fanns här i Sverige och gjorde ett bra jobb. Sen kom Ametist med sitt radioprogram också. Då fanns det folk som kunde skriva om musiken och folk som kunde spela den på radio. Det såg ljusare ut så vi ville köra på och se vad som händer. Men vi började också jobba lite med rock och Mando Diao bland annat, för att bredda oss lite. Det tar oss till där vi är idag. Vi kan jobba med rock men vi kan också ha flera rapartister under labeln Redline Recordings. Vi har producerat åt andra innan och har kanske fått göra ett spår eller två som andra skivbolag har släppt på sina egna skivor. Nu har vi möjligheten att släppa grejerna själva. Sen, varför vi startade Redline för många år sen var för att vi inte ville jobba direkt mot skivbolagen. Vi ville inte att de skulle bestämma hur våra grejer skulle låta. Istället hade vi Redline och gjorde vår grej, så försökte vi sälja in det till skivbolagen. Ville inte det ena skivbolaget ha det, då gick vi till nästa. Så länge vi kan stå för det och det är Redline-kvalitet, så är vi nöjda med det.

På tal om skivbolag så jobbar ni denna gång med Universal. Hur har uppbackningen varit från deras sida?

Salla: Ja, nu är vi där. Men vi var faktiskt där för flera år sedan och snackade med Johan om lite andra projekt. Vi var runt lite överallt för 3-4 år sedan, men ingen var intresserad. Det är kul hur det har vänt den senaste tiden. Att Masse kunde vinna en Grammis för bästa producent, att Stor vann P3 Guld för årets hiphop 2010 och att Carlito vann samma pris 2011 – utan att vara signade. Det visade vilken koll de svenska skivbolagen hade då, de såg inte Stor och Carlito komma. Samma med Kapten Röd, skivbolagen hade inte koll där heller. Det är mycket för att det finns andra sätt att mäta framgång på idag. Självklart kommer du inte att höra en svensk hiphopsingel på Svensktoppen. Men folk sitter inte och lyssnar på radion och väntar på att få höra låtar, de lyssnar på Spotify och YouTube – och där är svensk hiphop stort. Det är det man visar för skivbolagen idag. Vissa andra, redan signade och hypade rappare kanske inte är lika populära på nätet som ungdomar som Adam Kanyama och Dani M till exempel.

Ja, det känns som att radiorotation inte är något bra mått längre. Eller en vettig målsättning ens…

Salla: Nej precis. Det finns så många filter i radio idag, de filtrerar bort för mycket. Kolla bara på rocken, den har blivit ganska tråkig idag. En gång i tiden så var de som gjorde rockmusik rebeller. Idag är det snarare rapparna som är rebeller. Kolla på när man marknadsför kläder, då vill de gärna ha det
lite ”rockigt”. Ingen är intresserad av hiphop, det är för rått. Till och med punken passar in, medan hiphop stängs ut från media, klubbar, osv.

Tror du att det kommer att förändras?

Salla: Nä… Alltså… Jag känner så här: det vore synd om tre generationer sitter folk och tycker att Labyrint är en häftig och rolig grupp. Om en flicka, hennes mamma och mormor sitter där och lyssnar. Flickan/tonåringen får gärna tycka om det men om en medelålders mamma gillar det så kanske man gör fel musik, förstår du? Då kanske man inte säger tillräckligt mycket eller sticker ut tillräckligt mycket. Musik ska beröra och uppröra tycker jag. Det ska inte vara bakgrundsmusik som det mesta på radio är idag. Många som lyssnar på radio lyssnar inte på texterna, hur man säger texterna, produktionen, beatsen, osv. Jag tycker inte att man ska kvotera in på radio men man måste ha folk som har bra koll på musik. Som inte tar upp en viss artist i en vecka för att den har hype eller för att någon amerikansk tidning har skrivit om den. Sen, därifrån bestämma vad som ska spelas och hur ofta det ska spelas.

Med Röd November som smygstart känns det som att 2013 kan bli Redline Recordings år. Berätta lite om vad vi kan förvänta oss?

Salla: Nu har vi några artister, och det verkar inte bli färre direkt. Det finns flera som vi vill jobba med och kanske släppa EPs eller albums med framöver. Man behöver inte släppa en hel platta, vi vill att man ska släppa musiken när den är fräsch – då kanske det blir fem spår och en EP. Det leder ändå till att folk får spelningar och att folk lyssnar på artisterna. Men ja, det blir i hela november nu, en låt varje fredag. Sen kanske vi släpper Dani Ms EP i december, samtidigt som Masse har sin samling Gott & Blandat volym 3 som är på väg. Sen fortsätter vi i januari med att släppa Carlitos platta… och kör på hårt hela 2013 efter det.

Kommer produktionerna att vara in-house och enbart vara från dig och Masse eller kommer andra producenter att höras också?

Salla: Nej vi samarbetar med några producenter faktiskt. Det blir en hel del från Masse och jag gör en del. Men sen jobbar vi även med Mack Beats,Chords, Sai producerar för Labyrint och Aki… Vi tar in dom som vi tycker levererar bra musik och som passar in. Vi försöker jobba med folk som kan vara en del av artisternas identiteter. Producenterna måste kunna leverera vad de behöver. Det ska inte vara 20 olika producenter och 20 olika stilar där alla försöker göra ”singeln”. Man måste ha bra albumspår, bra livelåtar, klubbspår och musik som bara har bra budskap. Alla ska inte behöva göra en radiohit, utan istället känna sig som en viktig del av helheten.

Eftersom Carlito är först ut med sin singel ”Krigarsjäl” (feat. Amsie Brown) så passade vi givetvis på att ställa några frågor till Ayla-medlemmen.

Hur kom det sig att du valde att signa på just Redline Recordings?

Carlito: Det är hemmalaget… Alltså inte Hemmalaget som är under Sony, haha. Hemmalaget i Norsborg. Men det är familj liksom, det kändes naturligt.

Skulle du lika gärna kunna signa för något annat skivbolag?

Carlito: Ja, om jag fick en bättre deal, haha. Nej men jag känner mig trygg här, jag är i trygga händer. Som person gillar jag inte att jobba med nya människor så mycket. Så för mig passar det bra att jobba med folk som jag redan känner. Skulle jag byta till något helt annat bolag och helt andra människor
så skulle vi kanske få lite kommunikationssvårigheter.

Du pratar om hemmalag och ni fyra som signats nu har mycket gemensamt. Har ni blivit en liten Redline-familj?

Carlito: Ja typ… En dysfunktionell familj, haha. Men det är klart, man jobbar ju med alla grabbarna. Vi är här varje dag liksom. Det blir som en fritidsgård för oss, vi träffas varje dag. Det känns naturligt att jobba ihop och hänga ihop.

Du har ett album klart. Om du inte hade signat på Redline, hur hade skivan släppts? Kanske på egen hand?

Carlito: Jag vet ärligt talat inte… Antagligen så hade jag släppt den själv. Men det är typ bara Salla och Masse som har trott på mig hela tiden…

Vad hade du för förhållande till bröderna Salazar och Redline, innan du började spela in här?

Carlito: Det är som för alla andra, vi har ju växt upp på deras musik. Allt som har kommit från Redline, men först och främst Latin Kings så klart. Sen har man ju lyssnat på Ison & Fille, Fattaru, Fjärde Världen och alla som kom efter Latin Kings. Jag har alltid haft en pojkdröm att jobba med Redline och
Salazarbröderna.

Vi har fått smyglyssna lite på din nya skiva nu, men kan du berätta vad folk kan förvänta sig från albumet?

Carlito: Den är lika politisk och laddad som tidigare. Men jag har försökt att fokusera mer på låtskrivandet. Jag har försökt berätta lite mer kring ämnena. Jag har inte glidit ifrån den politiska banan men jag har tänkt lite mer och har inte bara låtar som handlar om politik.

Det är något man kan fråga dig om och som t.ex. Looptroop Rockers har fått svara på tidigare. Känns det jobbigt att bli placerad i ett fack som en ”politisk rappare”?

Carlito: Det jobbiga är inte att folk placerar en i fack utan det jobbiga är om man målar in sig själv i ett hörn. Att få svårt att bryta sig loss och prova på andra grejer. Det kan vara jobbigt. Men jag tror att alla rappare hittar sin stil och nischar sig, då är det lätt att snöa in på den grejen och att man bara gör en typ av låtar. Plötsligt märker man att man skriver samma verser hela tiden, då är det farligt, då måste man bredda sig.

…och det är lite därför du breddar dig mer till nästa släpp?

Carlito: Helt klart. På förra skivan hade jag så mycket att säga och så mycket att få ut. Nu har jag sagt ganska mycket. Jag har fortfarande mer grejer att säga men samtidigt vill jag fokusera mer på själva låtskrivandet. Jag vill att det ska bli ett riktigt artisteri.

Hur ser det ut produktionsmässigt? En del från Masse och Salla?

Carlito: 99% Masse, 1% Mack Beats, haha. Men det är samma där, jag håller mig till dem jag känner. Sen får man se i framtiden, det är alltid kul att jobba med nya producenter. Men just nu har det fungerat bra med dem jag jobbar med nu och jag har inte haft någon anledning att leta mig någon annanstans.

Nästa fredag (9/11) i Röd November släpper Stor en ny låt med tillhörande video. Kolla in Kingsize då för låten och för att läsa en intervju vi gjorde med honom!

Skribent: Alexander Kihlström

Foto & redigering video: Thomas Karl-Johan Gunnarsson

Se videon, Carlito ft Amsie Brown “Krigarsjäl”:

67a09b1c08079e190f099af2

Av Malkolm Landréus.

Foto: Ari Marcopoulos

MIKE, Debaser Bar Brooklyn (14 mars)

Efter en framgångsrik spelning i Sverige i våras, återvänder numera kritikerhyllade undergroundrapparen MIKE till Stockholm med senaste albumet ”Pinball”. 

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Havoc, Big Noyd & DJ L.E.S, Fryshuset (16 mars)

Rapparen och producenten Havoc tar med sig Big Noyd och DJ L.E.S på turné för att hylla Mobb Deep. Detta i samband med att duons klassikeralbum “The Infamous” firar 30-årsjubileum.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

The Game, Fållan (27 mars)

Västkustlegendaren åker ut på turné för att fira 20-årsjubileumet av solodebuten ”The Documentary”. Det blir kanske inte lika vilt som hans tidigare Sverige-besök, men garanterat en hel del klassikerlåtar.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Robin Asselmeyer

BIJI, Fållan (29 mars)

Ska man fira det kurdiska nyåret Newroz i Sverige, ja, då finns det förstås inget bättre sätt än att göra det med Robin Nazari och Maceo Frost. Tillsammans utgör de det kulturella fenomenet som utöver förstklassiga musikvideos garanterat lär bjuda på en rejäl show i livesammanhang.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Fredrik Wannerstedt

Daniel Adams-Ray, Avicii Arena (5 april)

Ännu ett stort svenskt namn tar sig an en arenaspelning. Dessutom med det då purfärska albumet ”Pandemi, Palestina & Heartache” samt sitt femmannaband och den 25-manna stora orkestern i Blåsarsymfonikerna.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Yasin, Brännbollsyran (30 maj)

När den kontroversiella rapparen i maj intar Umeå-festivalen blir det hans första spelning i Sverige på nio år. Räkna med ett galet tryck och vallfärd från landets alla möjliga hörn till Hedlunda.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Victoria Zahmatkesh

Asme, Evenew Arena (31 maj)

Den omåttligt populära rapparen Asme är redo för sin första arenaspelning. Det är inte Avicii Arena, men nyöppnade Evenew Arena tar hela 6000 personer. Missa inte!

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Labyrint, Advance Patrol, ODZ, Maskinen & Linda Pira, Folkets Park (13 juni)

Det blir i Malmö som årets kanske fetaste hiphopfest anordnas i år. Malmö Beyond har blivit endagsfestival där närvarande kommer få se Labyrint återförenas officiellt, Advance Patrol fira sitt första album på 16 år, Linda Pira göra comeback på micken och ODZ och Maskinen stå för röjet.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Kendrick Lamar & SZA, 3Arena (9 augusti)

Kort efter den mestadels hyllade halvtidsshowen på Super Bowl stod det man verkligen hoppats på klart: Kendrick Lamar och SZA tar sin gemensamma ”Grand National Tour” till svensk mark. Som enda stopp i Norden dessutom.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Oskar Sjöström

1.Cuz, Gröna Lund (21 augusti)

Näst på tur av svenska rapstjärnor som ännu inte uppträtt i paritet med sin storlek på hemmaplan är 1.Cuz, som blir en del av Gröna Lunds gedigna livehistoria mot sommarens slut. Garanterad haffla!

GRÖNA KORTET GÄLLER SOM ENTRÉ – KÖP HÄR!

För årets samtliga livespelningar under 2025, se fullständig guide här!