67a09c62031422de92044c12

Skribenten Mia Andersson mötte upp duon innan spelningen i Malmö.

Vare sig vi vill eller inte handlar Hiphop mycket om referenser. Ett sound, ett beat, ett flow som påminner om någon annan. Av en reflex vill vår hjärna kategorisera och placera i fack men alla som någon gång lyssnat på G-Side vet att det är just där som det blir kortslutning i hjärnan.

De två rapparna Stephen “ST 2 Lettaz” Harris och David “Yung Clova” Williams i G-Side bildar tillsammans med producenterna bakom Block Beataz kärnan i Slow Motions Soundz. Ett crew som lämnar normen i det förflutna och som skapar musik för dem som vill upptäcka något de aldrig hört förut. Och med ett yttre som säger hip hop men en ljudbild som utöver de djupa basgångarna som landar i magen också bjuder på en flytande, mjuk rap full av funk, R’n’B, indie och pop beskrivs G-Side idag som just det. Något nytt och ett sound som förändrat synen på hiphop.

Efter spelningen på Moriskan i Malmö i början av maj träffade Kingsize-skribenten Mia Andersson duon G-Side och passade på att ställa ytterligare frågor efter den intervju hon tidigare gjort med gruppen.

– Vad vi gör är definitivt inte något nytt men att det kommer från Huntsville är. Det är ett nytt perspektiv på sampling och rimkomposition eftersom ingen hört vår historia förut. Textmässigt är vi starkt influerade av stora duos från södern så som Outkast, UGK, 8ball och MJG men när det gäller ljudbilden är det närmre 3-6 Mafia eller Kanye när det gäller vissa av de samplingar vi valt att göra. Vår musik är real-time-real-life-rap som läggs över en förskönad, utomjordisk ljudbild där våra hjärtan hörs i varje stavelse och i varje ljud. (ST)

Vad är berättelsen bakom ert senaste album, Island?

– Efter våra fyra tidigare album befann vi oss i en klass för sig. Så istället för att försöka passa in bland alla andra omfamnade vi idén om att vi skulle bli en ö och att fortsätta göra vår grej. Vårt sound, vår historia och till och med vårt affärssinne är inte som någon annans… Nu försöker vi utveckla vår ö, vår grej, till en nation. (ST)

Till skillnad från många andra artister idag har era album blivit kända för att följa en röd tråd och sin sammanhängande struktur. Är det en medveten strategi eller något som kommer naturligt?

– Naturligt. Vi växte upp med grymma skivor och vi började göra musik på tiden då det inte var ovanligt att artister sålde tusentals exemplar från bakluckan av sin bil. Men i takt med att Internet växte blev musiken mer singel-baserad men vi behöll vårt ursprungliga helhetstänk. (ST)

Så hur ser då er skrivandeprocess ut – Kommer texterna före beatet eller tvärtom?

– Vi inspireras av beats! Idéer kommer och går hela tiden men vi skriver under tiden ett beat skapas eller när det har gjorts. (Clova) På vilket sätt kompletterar ni varandra som MC’s? – Av att vara varandras motsatser. Det ger lyssnaren det bästa av två världar och att ha två MC’s förhindrar dessutom en monoton ljudbild. (ST)

Slow Motion Soundz sägs vara ett sätt att tänka som överskrider geografiska förväntningar – Att placering inte har något att göra med kvaliteten på musiken. Idag har G-Side nått ett världsomspännande erkännande och lever som de lär när musiken nått långt utanför Huntsvilles gränser.

När insåg ni att det ni gjorde hade nått ut till fler än invånarna i Huntsville?

– 2007 var vi med i den U.K-baserade tidningen Hip Hop Connection och det var då som vi förstod att några killar från Alabama kunde göra musik som hela världen faktiskt kunde uppskatta. (Clova)

Numer representerar ni i mångt och mycket er hemstad – vilken bild vill ni att er musik ska måla upp av den?

– Människor verkar tro att man fortfarande rider på hästar och plockar bomull på bomullsfälten i Huntsville. Och eftersom den bilden fortfarande existerar vill vi visa att det även här finns kunniga affärsmän och att vår hustle i själva verket fötts ur en känsla av hopplöshet när omvärlden aldrig räknade med oss eller gav oss en chans. Med andra ord vill vi motbevisa statistiken och bevisa att barn som växer upp i de värsta områdena faktiskt kan bli något stort. (ST)



Kända för sin skildring av en minst sagt hård bakgrund använde sig G-Side på Starshipz & Rocketz av begreppet yttre rymden som en metafor för en flykt. En flykt från sina verkliga liv och till något bättre. På den nästkommande skivan, Huntsville International, tog de metaforerna ett steg längre och snart skulle flykten bli till verklighet när turnéer öppnade upp såväl världen för dem som deras synsätt, förutsättningar och inspiration.

– Europa är väldigt olikt vår bakgrund eftersom välståndet är högre överlag medan man hemma hos oss kämpar för varje krona. Vi är båda från ghettot. Där vi kommer ifrån är det ingen som får leva ut sina drömmar eller kan sätta mat på bordet till sina familjer… Och Därför gör vi detta. Vi vill kunna ge våra familjer ett bättre liv och sedan övertygande kunna säga till våra barn att allt är möjligt, att de kan bli vad de vill, trots sina omständigheter eller sin bakgrund – för vi lyckades! Att turnera i Europa gjorde att hela världen krympte för oss. Vi insåg att allt var möjligt, att man kan uppnå allt man vill, oavsett tidigare omständigheter. Och det fick oss att sträva efter att bli större och att åstadkomma mer. (Clova)

Hur har uppmärksamheten förändrat era liv?

– Det har gjort oss mer självmedvetna och också lärt oss att man ska tänka sig för innan man uttalar sig. Vi representerar ett stort antal människor varje gång någon ser eller hörs oss så vi gör vårt allra bästa för att inte göra alla dem besvikna. (Clova)

Om man följer er förstår man rätt snabbt att ni är väldigt tacksamma mot alla de människor som sprider er musik och ni har gjort er kända för att använda er av Internet som spridningskälla. Vad har det betytt för er framgång?

-Internet gjorde så att vår musik spreds till delar av världen den aldrig hade nått förut. Och sedan fortsatte människor att stötta vår musik när de insåg att vi var samma människor i verkliga livet som dem de lärde känna på Internet eller genom vår musik. Så vi tror att det är kombinationen av det verkliga markarbetet och vår närvaro och tillgänglighet på Internet som lett oss dit vi är idag. (Clova)

Era texter bär ofta på ett djup som någon annan, från någon annanstans, kan omvandla till sitt eget. Är det någon låt ni är särskilt stolta över?

– ” So Wonderful” från Huntsville International. Det är den mest inspirerande låten vi hittills har gjort och när allt kommer omkring är ju vår strävan att inspirera alla de människor som korsar vår väg. (Clova)

På The One…Cohesive kan man höra; “If you’re paying attention to your rearview, you can’t see what’s in front of you. You’ve been to the past before; you’re looking at the future out your front window.” Översätt det till vad ni ser för G-Side i framtiden?

– Vi kommer fortsätta att växa och förändras. Det som fungerade förr kanske inte fungerar i framtiden och därför strävar vi efter att ständigt förnya oss och inte låta vårt förflutna hindra oss. (Clova)

/// Mia Andersson

67a09b1c08079e190f099af2

Av Niklas Hagberg.

”Split Fiction” (6 mars)

Från svenska Hazelight där Josef Fares är högst inblandad kommer nästa co-op spel. Efter succén med “It Takes Two” är det många som räknar in en till succé för det svenska företaget här. Liknande upplägg som förra spelet där man hjälper varandra genom roliga gåtor.

”Assassin’s Creed: Shadows” (20 mars)

”Assassin’s Creed” är ungefär som EA Sports-spelen. Det kommer ett nytt varje år, som man oavsett hur bra eller dålig förra årets version var, köper och testar. Denna gång i feodala Japan med ninjor och samurajer.

”Atomfall” (27 mars)

Ett litet brittiskt Fylke-liknande samhälle har drabbats av extrem radioaktivitet och du måste överleva. Av det man fått se hittills verkar detta extremt intensivt då du måste kontrollera din karaktärs puls. Blir pulsen för hög, ja då får du ganska snabbt problem då det dessutom avslöjats att man dör extremt lätt.

”InZoi” (28 mars)

Krafton, som tidigare gjort ”PUBG” och ”The Callisto Protocol”, ska nu göra sin version av ”The Sims”-spelen. Här skapar du din karaktär med ändlösa val och möjligheter. Hyperrealistiskt, med hjälp av Unreal Engine 5. Gillar du att ha kontrollen? Då är det här något för dig.

”DOOM: The Dark Ages” (15 maj)

Våldsammare än Doom-franchisen blir det inte, nu ännu värre. Denna gång i medeltiden med bättre grafik, brutalare vapen och gissningsvis ännu mer blod. Gillar man köttigt, då är det årets ”DOOM” man ska hålla utkik för.

”Mafia: The Old Country” (sommar)

Väldigt många har en romantiserad bild av maffian efter ”Gudfadern”-filmerna, ”Maffiabröder” och ”Sopranos”. Känner man någon gång att man vill ta del av den romantiserade bilden så är ”Mafia”-spelen perfekta. 

”Borderlands 4” (23 september)

Ännu en uppföljare till ett framgångsrikt franchise. Som vanligt, en miljon olika vapen i ett spel där lika många behövs. Testa alla medan du skjuter ihjäl utomjordingar som försöker ta över världen.

”Dune: Awakening” (TBD)

Denis Villeneuvestvå ”Dune”-filmer har tagit stora delar av världen med storm. Nu är det dags för Funcom att leverera ett spel som matchar kvalitén på filmerna. Du kommer få fritt springa runt på ön Arrakis och slå ihjäl fiender i jakten på tronen.

”Ghost of Yōtei” (TBD)

Väldigt många spelade och gillade det kritikerrosade ”Ghost of Tsushima”. Detta är uppföljaren, 300 år senare i tiden och med mer kontroll över narrativet. Lika vackert som förra spelet blir det också, när man befinner sig runt Yotei-berget i Japan. Dock endast för PlayStation-spelare.

”Grand Theft Auto VI” (TBD)

Det kanske mest efterlängtade spelet någonsin, vilket till och med gett upphov till en slags långtgående memekultur där folk nämner osannolika saker som händer innan ”GTA VI” släpps. Kan det leva upp till förväntningarna som byggdes efter trailern? Vi längtar efter att få reda på det. 

Foto: Rockstar Games / Ubisoft