Från Kingsize Magazine #3 2021.
18-årige stjärnskottet ADAAM släppte debutsingeln ”Trap$tar” 2018 och har därefter visat upp en hög produktivitet, vilket resulterade i debutalbumet ”TOPBOY” som släpptes i maj månad. För Kingsize berättar han om hur han vill sätta hemtrakterna på kartan och vad som inspirerat hans skapande fram till dags dato.
Att som tonåring slå igenom som rappare utan ett skivbolag, hade för bara tio år sedan varit helt otänkbart. Men tack vare musikindustrins teknologiska utveckling, gigantiska streamingtjänster och en efterföljande avveckling av de traditionella grindvakterna har en drös av unga svenskar kunnat ta till mikrofonen för att få utlopp för sin kreativitet – och i många fall fokusera sin tid på något konstruktivt.
En av dessa personer är Adam Jakobsson, mer känd under artistnamnet ADAAM. Som femåring flyttade han till Märsta, en tätort i Sigtuna kommun i Stockholms ytterkant belägen ett stenkast från Arlanda flygplats. En plats där han än idag bor kvar och som kommit att bli en viktig del av hans identitet.
– Märsta är mitt hem och jag har mycket kärlek till det. Det var här jag växte upp, så det har ju varit med och format mig till den är jag är idag.
Uppväxten präglades av ett stort musikintresse, där låtar av Stor formade hans uppfattning av svensk hiphop. Men intresset var bredare än rap och enligt egen utsago har han lyssnat på allt ifrån 2Pac till Justin Bieber, där han kan ta inspiration från båda på samma låt. Den trevande starten att göra egen musik präglades av YouTube-beats och en DIY-mentalitet som så småningom skulle bära frukt.
– Jag började ta musiken seriöst i 15-årsåldern, men jag har alltid hållit på med musik för det är något jag älskar. Men det var när jag såg att det fanns pengar i det som jag började ta det seriöst. Det var då jag la allt annat jag höll på med åt sidan och bara gjorde musik.
ADAAM har nyss blivit myndig, men redan som 12-åring började han rappa. Tre år senare släpptes debutsingeln ”Trap$tar”, som skulle sätta hans namn på den svenska hiphopkartan och verkligen få honom att förstå att det fanns en framtid för honom som artist. Även om han själv inte håller låten särskilt högt idag.
– Det var mitt första riktiga släpp. När jag spelade in den så tyckte jag det var värsta låten, så jag ville göra musikvideo till den direkt men idag tycker jag inte det är värsta låten musikaliskt… Men den betyder mycket för min karriär.
Sedan dess har det bara rullat på, kan man säga. Från 2018 till idag har han släppt två EP:s, ett mixtape tillsammans med kollegorna i egna klicken GRIND GANG MUSIC, ett gäng singlar och sitt purfärska debutalbum ”TOP BOY”. Tillsammans med framförallt superstjärnan Einár, ses han av många som ett av svensk hiphops stora framtidslöften.
– Vart jag har kommit, från ingenting till nånting… det är en av mina stora inspirationer idag. Att jag ordnade det här själv.
Den senaste EP:n, som fick just titeln ”Ordnade detta”, belönade bland annat ADAAM med ett omnämnande som en av årets bästa EP:s i Kingsizes årssummering av 2020. Men även om han gjort mycket själv och med all rätta tar stolthet i det, slår han en också som en extremt lojal person. Både vad gäller hemorten Märsta och hans musikkollegor som främst utgörs av GRIND GANG-medlemmarna D50 och VC Barre. Tillsammans växte de upp i Märsta där de delade drömmen om att göra något mer.
– Jag och Barre har varit vänner sen vi var små på gården, vi bodde på samma gata och sen dess har vi varit nära vänner. Nu på senare år har han börjat rappa, så det var självklart att vi skulle göra det tillsammans. Jag och D50 har också känt varandra sen typ 10-årsål- dern. Vi gick i samma skola i lågstadiet och vi har gjort musik med varandra och skrivit låtar sen vi var typ 13-14.
På debutalbumet ”TOP BOY” hörs dock inga gäster.
– Inga features, två top-producenter… Den äldsta låten är ett år gammal, ”Abow”, annars är resten av låtarna inte äldre än fyra månader. Jag måste säga att det är mitt fetaste projekt hittills.
Titeln har fått sitt namn efter den populära Netflix-serien med samma namn, men det är framförallt mentalite- ten som har en koppling till rapparen själv. ”En ung driftig kille from the mud”, som han själv uttrycker sig. Att göra en klassresa genom att skriva som sin verklighet. Och musiken behandlar välbekanta teman som vi kan höra i dagens svenska rapmusik. En vilja att göra någonting trots att man har alla odds emot sig och på så sätt vara en förebild för våra yngre. Något som många fortfarande har svårt att ta till sig.
– Att man berättar om sin verklighet är inte problemet. Det är verkligheten som är problemet. Så bara att en rappare från miljonprogrammen är en rappare och gör sin grej, det visar dom yngre i miljonprogrammen att det finns en annan väg. Oavsett vad han rappar om.
Och målet utöver detta är tydligt:
– Jag vill att Märsta ska fylla hela rapscenen.
Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Pressbild