Duon Mindfellaz i intervju om resan till Sydamerika!

Mindfellaz består av Mattis ”Jass” Grusell och David ”Gigantoz” Ekströmer och är en hiphopduo från Kalmar. Duon har gjort musik ihop sedan 2007 och har släppt varsin solo-EP:s under Mindfellaz-paraplyt. Debutalbumet ”Inga rosor utan törnen” släpptes i höstas och föll lite under radarn, men fick trots det väldigt bra mottagande.

– Vi sa upp oss från våra jobb för att kunna arbeta med albumet, säger Jass.

Mindfellaz har alltid gjort musik för sina polare och musiken har växt fram organiskt i takt med att man fått fler polare. Kalmar har inte satt sitt namn på den nationella hiphopkartan riktigt än men Mattis och David hade förebilder i rappare som Pelle P och BIM från USCH och Janoz som hade studio i Kalmar och bjöd in Jass och Gigantoz i unga år. I övrigt var det inte mycket till en rapstad, däremot fanns det breakare i staden samt en hyfsad graffscen, mycket på grund av stadens lagliga vägg.

Jass berättar att det var med lite skräckblandad förtjusning att släppa debutalbumet eftersom han har svårt att gå vidare från ett projekt och påbörja något nytt. Gigantoz som producerade hela skivan håller för tillfället på och producerar sin flickvän och Pelle Ps syster Adées debutalbum som kommer senare år. Dessutom arrangerar gruppen hiphopklubben “The Breaks” på hemmaorten.

Men det som ligger närmst till hands är projektet ”Från Kalmar till Colombia” som faller i facket kulturutbyte inom musik där utbytesprojekt som KWAAI blivit någon av en vägvisare i Sverige. Kingsizemagazine.se skrev om projektet i december här!

– Jag sprang på en kille i Växjö av en slump när jag var och handlade på ICA. Han hade varit i Colombia under sex månader och skrivit sin C-uppsats och varit med och startat upp organisationen Multucultural Colombia.

Multicultural Colombia jobbar med marginaliserade grupper och inhemska flyktingar som flytt inom landet på grund av knarkkonflikter. Cirka 30 000 personer från landsbygden har flytt och byggt upp kåkstäder på illegal mark. Där har Multicultural Colombia startat hiphop- och fotbollsskola men också en bokbuss för ungdomar.

– Vi började prata ihop oss och de ville stärka hiphopskolan. Så vi började bolla idéer och vi gjorde en projektplan om ett utbytesprojekt där vi sökte pengar hos Musikverket. Sen gick det massa månader och tills slut blev vi godkända. Så då var det bara att sätta igång och börja boka boende, flyg och allt det praktiska runt omkring.

Med tidigare erfarenhet av föreläsningar och workshops åkte gruppen till staden Medellín för att dela med sig av sin kunskap men också för att själva skaffa sig kunskap.

– Hiphopscenen är ganska stor i Colombia även om reggaeton är landets ledande genre. Även salsa och den inhemska genren cumbia är stort i landet och det är den stilen vi samplat till låten vi gjort, säger Jass.

Projektet blev lyckat och slutresultatet blev det en låt med ungdomar och gruppen Elemento Illegal, en tillhörande musikvideo och en kortare dokumentär från resan.

Se musikvideon och dokumentären här nedan:

66d01cb38c4c785688070d02