67a09c62031422de92044c12

Artisten Dione har lite under radarn dykt upp och fått medialt intresse för låtar som ”Killerz” och ”Veins”. I januari släpptes debut-EP:n ”Phases” och nu börjar siktet mot slutmålet: att bli nummer ett. Men vem är Dione?

Ja, det är långt ifrån självklart när man hör musiken, men faktum är att 19-åriga Dione är från Lund. Där växte hon upp i en musikalisk familj som tidigt närde artistdrömmarna, som sedan barnsben varit det stora målet. 

– Min mamma är pianist och låtskrivare, och min pappa jobbade för längesen som ljudtekniker. Min morfar var också musiker, så skapande har alltid funnits omkring mig. Redan som barn började jag spela instrument och lyssna på musik. När jag var fem bestämde jag mig för att bli artist och den drömmen har följt mig sen dess. Jag började spela piano, gitarr och trummor och musiken blev mitt sätt att uttrycka mig.

Hon berättar vidare om de tidiga influenserna i hennes musiklyssnande och hur starten med gitarrspelande på gator blev en introduktion till livet som artist.

– När iPod 6G släpptes fyllde mina föräldrar den med låtar av Michael Jackson och Lady Gaga. Jag blev också inspirerad av Justin Bieber och ville lära mig hans låtar. Vid tio års ålder började jag spela gitarr på gatorna, precis som Bieber gjort, och älskade känslan av att ha en publik. Jag började skriva egna låtar och har aldrig slutat skapa musik. Nu, vid 19, är musiken fortfarande allt, och jag jobbar för att göra min barndomsdröm till verklighet.

Och självförtroendet är det inget fel på. Även om artistnamnet inte har någon koppling till frukt- och fertilitetsgudinnan i den grekiska mytologin.

– Ingen koppling förutom att Dione är en gud, och jag är också här för att skapa on a god’s level.

Michael Jackson, Jodeci och Justin Bieber är influenser som nämnts, men jag hör även mer moderna inslag. Berätta mer om dina influenser!

– Jag ser dom som inspirationer för vad jag vill uppnå med min musik, att skapa något som inspirerar människor, precis som de inspirerade mig. Jag vill vara som Michael Jackson, men för den här generationen.

Du debuterade med ”Moon In The Light” i höstas, men det var med otroliga ”Killerz” som det blev ett litet genombrott?

– Ja, det känns så. Många älskar hooken. Låten handlar om att vara jagad av tunga tankar och känslor, men att hitta peace of mind när man väl slipper dem.

Det känns tydligt att siktet är internationellt och i mina öron är det redan hög internationell nivå på din musik. Det är ditåt du siktar?

– Yeah, mitt mål är att slå igenom internationellt, turnera världen runt och skapa musik med de största.       

En bra start på vägen är debut-EP:n ”Phases”. Vad var ditt mindset när du skapade ditt första projekt?

– Min EP ”Phases” handlar om olika perioder i mitt liv och om hur vi alla går igenom olika faser. Den utforskar känslor som hur man en dag kan vara helt in love, för att nästa dag känna precis tvärtom. Den handlar också om hur allt kan gå precis som man vill ena dagen, för att en månad senare vara helt åt andra hållet. Jag ville att de fem låtarna skulle representera olika faser i mitt liv och ge lyssnaren en första inblick i både mig som person och min karriär.

Med facit i hand känns det som att det fanns en ganska utstakad plan där allt fanns redo att släppas. När började du skapa den här musiken?

– Musiken skapades under 2024, bland annat introtracket ”Moon In The Light” som skrevs i april när jag var i LA under min första session där. Jag är i studion varje dag och skriver och mitt sound utvecklas hela tiden. Jag får alltid ny inspiration från intryck, konst och musik, och allt det har lett fram till ”Phases”.

Det känns också som att du stakat ut en egen väg. Är det ensamt eller en känsla av frihet?

– Vägen byggs tillsammans med mitt team, där alla delar samma vision och siktar mot samma slutmål.

Vad är ditt slutmål?

– Top 1.

Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Hamza Sultan

67a09b5308079e190f099af3

Av Özgür Kurtoǧlu.

”Daredevil: Born Again”, Disney+ (4 mars)

Sju år har gått sedan Marvel-serierna på Netflix alla avslutades och slussades över till Disney+ för förvaring. Ungefär lika lång tid har passerat i Marvel Cinematic Universe som Daredevil nu officiellt är en del av och förväntas att i princip omedelbart bli dess mest brutala och blodiga kapitel.

”Paradis City”, Prime Video (7 mars)

Alexander Abdallah gör för sin första roll sedan “Snabba Cash” i efterlängtade “Paradis City”. Baserad på Jens Lapidus bok spelar Julia Ragnarsson en SÄPO-agent i jakt på inrikesministern som kidnappats. Hon vänder sig till en f.d MMA-fighter som riskerar livstids fängelse med ett ultimatum: hjälp oss eller riskera att aldrig få träffa din dotter igen.

”The Righteous Gemstones” Säsong 4, Max (10 mars)

Danny McBrides fullkomligt absurda serie om en hejdlöst excentrisk TV-predikantfamilj har hyllats som en av de senaste årens absolut roligaste. Dessvärre tar ”Righteous Gemstones” slut med sin kommande fjärde säsong, men av de tre tidigare säsongerna att döma kommer även denna att vara minst sagt minnesvärd.

”Dope Thief”, Apple TV+ (14 mars)

Skapad av manusförfattaren för ”The Town”, ”The Batman”, ”Top Gun: Maverick”, och ”Bad Boys for Life”, med Brian Tyree Henry i huvudrollen som en (av två) vänner från Philadelphia som låtsas vara DEA-agenter för att råna ett hus. Allt går, som väntat, väldigt fel, och konsekvenserna blir hyfsat dramatiska.

”The Studio”, Apple TV+ (26 mars)

Till skillnad från alla serier Seth Rogen hittills skapat är ”The Studio” som taget direkt ur verkligheten. I ett Hollywood mitt uppe i massor av förändringar samtidigt försöker Rogens Matt Remick handfallet och komiskt att hänga med i svängarna med Continental Studios, som han precis blivit chef över.

”Black Mirror” Säsong 7, Netflix (10 april)

Charlie Booker, skaparen av ”Black Mirror”, har medgett att det blir svårare och svårare att skriva nytänkande och uppseendeväckande berättelser i en värld som hunnit ikapp hans series dystopiska galenskap. Ändå är en av vår tids mest omskrivna, omtalade, omtyckta, och obehagliga tv-serier tillbaka med en ny säsong i år.

”Your Friends & Neighbors”, Apple TV+ (11 april)

Apple har visat sig vara väldigt skickliga på att snickra ihop draman rika på intriger. I april bjuder de på Jon Hamm som en nyskild förvaltare av värdepappersfonder i New York, som blir av med jobbet men försöker bibehålla sin livstil samt livet som hans familj vant sig vid att leva, genom olagliga medel.

”The Last Of Us” Säsong 2, Max (14 april)

Andra säsongen av en av tidernas mest omtyckta TV-spel var kontroversiell innan en enda sekund hade filmats av skäl som inte går att prata om för att det avslöjar för mycket för alla som inte spelat spelet. Det är, oavsett om du vet vad som kommer hända eller inte, en av årets tveklöst största TV-händelser.

”Andor” Säsong 2, Disney+ (23 april)

Referenserna har varit många och tydliga i snart 50 år nu men bevisligen inte tydligt nog: ”Star Wars” utspelar sig i en galax som styrs av fascister och handlar om de förtrycktas kamp för att bryta sig loss. ”Andor” dyker djupt i det växandet mörkret. Dess andra, tyvärr sista, säsong är oerhört efterlängtad.

”A Knight of the Seven Kingdoms”, Max (TBA)

En av de mest älskade novellerna från George R.R. Martins ”A Song Of Ice And Fire”-värld har även den blivit en tv-serie. Ser Duncan The Tall och prins Aegon V Targaryens äventyr tar plats i Westeros 90 år innan ”Game Of Thrones”, är färdiginspelad, inne i postproduktion-stadiet, och kommer till HBO senare i år.

Foto: Prime Video / Max