Aktuell med nya EP:n "Återfall, åter faller vi" besökte Conakry Kingsize-källaren och intervjuprogrammet "Mellan Raderna" för att prata om ångest, godnattsagor och hemstäderna Malmö och Lund.

Samuel “Conakry” Stenberg Sylla är uppvuxen i Lund men numera bosatt i Malmö. För två år sedan debuterade han med EP:n “Kära framtid” men det var först hösten året därpå som saker började hända på allvar. I samband med släppet av singeln “Yams” fick han lovord av bl.a stadshjälten Timbuktu och på många sätt är nya EP:n “Återfall, åter faller vi” den stora debuten.

– Detta är andra EP:n men har setts lite som debut-grejen. Först ville man mest ha ut låtar så man kunde gigga, när man var yngre, nu är det mer genomarbetat och har mer tanke bakom. Sen, till skillnad från innan, så har man vågat gräva mer i sig själv också och ta fram grejer som är väldigt personliga och som jag vet många andra kanske hade stannat sig själva från att dela med sig av. Men det var också lite det som konceptet var med EP:n, att dela den grejen så att man kan släppa värsta lattjolåten imorgon med solhatt och Capri-Sonne och hela grejen, för då kan folk förstå vägen dit.

Conakry har även en bakgrund inom poesi och spoken word, något som även hörs i hans musik och texter. I synnerhet på EP-spåret “Godnattsagor” där han behandlar ämnet att eventuellt bli oväntad förälder och tankarna som uppstår kring det.

– Den var viktig att ha med för hela EP:n är ju en resa genom de senaste åren och den texten har gjort ganska mycket för mig, från att inte riktigt se värdet i ens texter till att komma till final i Rinkeby inför 3000 pers där jag körde den som min sista text. Därför kände jag att den måste vara med på EP:n för den är så viktig.

– Det var mer om tankarna man hade då när man fick beskedet. Jag som har blivit ganska bitter av mina erfarenheter fast man är ung och tankarna kring hur samhället ser ut… bara en sån sak som när barnet blir gammal nog att läsa en bok, kommer den läsa böcker som formar den på ett visst sätt? Det var mycket hur man ska låta bli att skapa sig själv om det nu skulle bli så att man blev förälder. Så det var mycket bearbetning kring varför man har blivit som man blivit och också hur man inte ska ge det till nästa.

På “Yams” pratar Conakry om problemen i staden Lund där han växte upp och vi kommer även in på den diffusa medierapporteringen kring den senaste tidens händelser i Malmö där han numera är bosatt. Han pratar om vikten av att lyssna på de som faktiskt bor i de utsatta områdena och att man måste våga prata om problemen som faktiskt finns.

– Jag tror Lund har en bild av sig att vara en fin studentstad där det inte finns några problem, men det är omöjligt att det inte ska finnas problem någonstans. Lund har alltid haft en väldigt stor drogkultur sen långt, långt tillbaka och detta är bara en fråga om att man brukade skriva om det men sedan insåg man väl att man drog en ganska stor vinning av att studenter kommer dit, så man kanske inte vill visa upp den sidan. Lite som om du har en butik och du har ett hål i väggen så kanske du sätter upp en tavla för hålet så det ser bättre ut i butiken. Men hålet är kvar, du vet. Det är lite så man gjort med den staden.

Se hela intervjun av Malkolm Landréus nedan!

Foto: Artin Hojat

66d01cb38c4c785688070d02