Aktuell med sitt debutalbum "Family" besökte Europagang-grundaren Busu Kingsize-källaren och intervjuprogrammet "Mellan Raderna" för att prata om gängets visioner och arbete, hans syn på svensk hiphop och att lämna saker åt slumpen.

Sedan Yemi Grammis-nominerades för sitt debutalbum “Neostockholm” som släpptes i fjol, har allt fler även börjat få upp ögonen för vännen och kollegan Busu. Busu, som är några år äldre än Yemi, är tillsammans med Teo Sweden och just Yemi grundarna till gänget (inte kollektivet) Europagang, där även DJ HAYDN ingår och som den kreativa kraften Natan Gull är en förlängning av. Busu och Natan berättar att samarbetet växt fram organiskt och ambitionerna är lösa men tydliga.

– Målet är att göra riktig europeisk hiphop, good shows och hjälpa folk med deras liv, finnas där för dom. Göra världen till en bättre plats.

På grund av de nära samarbetet och de överlappande sounden händer det att Yemi och Busu klumpas ihop, även om deras sound skiljer sig. Där Yemi influerades av eurotrance på albumet “Neostockholm” har Busus album “Family” tydligare inslag av collegepunk – något han själv förklarar mer som ett resultat av olika förutsättningar än något annat.

– Vi gjorde plattorna under olika omständigheter. Yemi jobbade på sitt album ganska länge, säkert i några år. Men också att han började när han var fett mycket yngre än mig och jag gjorde mitt fett fort. Och han har proddat fett mycket själv medan jag har producerat ganska mycket tillsammans med Teo Sweden och DJ HAYDN i studion som jag byggde förra sommaren. I den studion finns inget internet och vi hade space för någon gitarr och en bas liksom, så då landade vi i det soundet. Medans Yemis låter mer som pluggarna han använder och jag hade bara inte tillgång till dom. Jag försöker bara göra musik som känns äkta. Allt är hämtat internt från mig men det är inte nostalgi, det är snarare byggstenarna av mig, om du förstår vad jag menar? Det handlar inte om att fånga något som funnits förut, utan mer om att vara sig själv där man är nu.

Busus singlar som föranlett albumet har fått uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser, i medier och bloggar som Pigeons and Planes. Men själv ser han sig inte som en artist som för svensk hiphop.

– Det känns som att svenska album ofta följer regler om vad för sorts låtar som ska få vara med. Svensk hiphop har ofta lite hårdare tracks och sen har dom lite sommarlåtar och såna grejer. Jag tycker att det är en genre, liksom. Och att prata om svensk hiphop som en grej limiterar svensk musik fett mycket. Att det boxar in folk som vill göra hiphop, men tror by default att dom måste göra svensk hiphop för att kunna ha en karriär. Medans om folk får bryta den och göra exakt vad dom vill så kan dom göra fetare grejer.

Se hela intervjun av Malkolm Landréus nedan!

Foto: Artin Hojat

67a09b1c08079e190f099af2

Av Malkolm Landréus.

Foto: Ari Marcopoulos

MIKE, Debaser Bar Brooklyn (14 mars)

Efter en framgångsrik spelning i Sverige i våras, återvänder numera kritikerhyllade undergroundrapparen MIKE till Stockholm med senaste albumet ”Pinball”. 

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Havoc, Big Noyd & DJ L.E.S, Fryshuset (16 mars)

Rapparen och producenten Havoc tar med sig Big Noyd och DJ L.E.S på turné för att hylla Mobb Deep. Detta i samband med att duons klassikeralbum “The Infamous” firar 30-årsjubileum.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

The Game, Fållan (27 mars)

Västkustlegendaren åker ut på turné för att fira 20-årsjubileumet av solodebuten ”The Documentary”. Det blir kanske inte lika vilt som hans tidigare Sverige-besök, men garanterat en hel del klassikerlåtar.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Robin Asselmeyer

BIJI, Fållan (29 mars)

Ska man fira det kurdiska nyåret Newroz i Sverige, ja, då finns det förstås inget bättre sätt än att göra det med Robin Nazari och Maceo Frost. Tillsammans utgör de det kulturella fenomenet som utöver förstklassiga musikvideos garanterat lär bjuda på en rejäl show i livesammanhang.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Fredrik Wannerstedt

Daniel Adams-Ray, Avicii Arena (5 april)

Ännu ett stort svenskt namn tar sig an en arenaspelning. Dessutom med det då purfärska albumet ”Pandemi, Palestina & Heartache” samt sitt femmannaband och den 25-manna stora orkestern i Blåsarsymfonikerna.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Yasin, Brännbollsyran (30 maj)

När den kontroversiella rapparen i maj intar Umeå-festivalen blir det hans första spelning i Sverige på nio år. Räkna med ett galet tryck och vallfärd från landets alla möjliga hörn till Hedlunda.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Victoria Zahmatkesh

Asme, Evenew Arena (31 maj)

Den omåttligt populära rapparen Asme är redo för sin första arenaspelning. Det är inte Avicii Arena, men nyöppnade Evenew Arena tar hela 6000 personer. Missa inte!

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Labyrint, Advance Patrol, ODZ, Maskinen & Linda Pira, Folkets Park (13 juni)

Det blir i Malmö som årets kanske fetaste hiphopfest anordnas i år. Malmö Beyond har blivit endagsfestival där närvarande kommer få se Labyrint återförenas officiellt, Advance Patrol fira sitt första album på 16 år, Linda Pira göra comeback på micken och ODZ och Maskinen stå för röjet.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Pressbild

Kendrick Lamar & SZA, 3Arena (9 augusti)

Kort efter den mestadels hyllade halvtidsshowen på Super Bowl stod det man verkligen hoppats på klart: Kendrick Lamar och SZA tar sin gemensamma ”Grand National Tour” till svensk mark. Som enda stopp i Norden dessutom.

KÖP BILJETTER HÄR!

Foto: Oskar Sjöström

1.Cuz, Gröna Lund (21 augusti)

Näst på tur av svenska rapstjärnor som ännu inte uppträtt i paritet med sin storlek på hemmaplan är 1.Cuz, som blir en del av Gröna Lunds gedigna livehistoria mot sommarens slut. Garanterad haffla!

GRÖNA KORTET GÄLLER SOM ENTRÉ – KÖP HÄR!

För årets samtliga livespelningar under 2025, se fullständig guide här!