Aktuell med sitt andra album "Livet mellan raderna" besökte Aleks Kingsizekällaren för att prata om att växa upp med kvinnor, maskulinitet och varför det är så viktigt att vi försöker förenas.
Aleks släppte sitt första album “Inte längre fiender” 2011, som bland annat gav honom en Grammis som årets nykomling. Men redan innan dess var han hyllad som en refrängkung inom svensk hiphop, soul och r&b. Fem år senare är han tillbaka med uppföljaren “Livet mellan raderna”, en slags fortsättning på debutalbumet där hans livsfilosofi och budskap kanske kommer fram ännu tydligare. Men vägen dit har inte varit problemfri. Innan Aleks fyllde 10 år blev hans pappa ihjälskjuten och precis som Tupac Shakur växte han upp i ett hem huvudsakligen av kvinnor. Något som har påverkat honom mycket.
– Jag har fått mycket lärdom av det och jag har sett kvinnan som människa både i sina svåra stunder och lätta stunder. Jag har fått mycket… inte förståelse, men en sorts medkänsla. Jag har jättelätt för att prata med kvinnor för att jag växte upp med min mamma, min farmor och min syster och har kanske kommit närmre mina känslor på något sätt.
Att Aleks har nära till sina känslor lyser igenom som ett konstant drag i hans musik och det, tillsammans med jakten efter fadersgestalter efter sin fars död, har format hur han ser på maskulinitet. De traditionella dragen och associationerna är inget han identifierar sig med.
– Att dominera är inte maskulinitet för mig. Det är att ta ansvar och att vara stadig. Du ska vara en klippa och inget ska rubba dig. Det är maskulinitet för mig, att hålla sig lugn i svåra situationer.
Men det som kanske framförallt kännetecknar Aleks musik och även som person, är hans villkorslösa tro på och vilja att förena folk. Trots att “Livet mellan raderna” är väldigt personlig har den ett tilltal som ofta rör ett “vi”-perspektiv, där Aleks menar att han försöker undvika att tänka på “jag” och istället på “oss”.
– Jag tror att det enda sättet för oss att ta oss framåt är genom att vara förenade. Det är därför min musik handlar mycket om att förenas. Det spelar ingen roll om du bor på Karlaplan eller om du bor i Alby till exempel, vi har alla problem även om det är olika faktorer utanför. Så det är bättre att vi försöker hitta common ground än att separera oss hela tiden.
Se hela intervjun med Aleks nedan via Facebook live:
Intervju av Malkolm Landréus