Nu lanseras prisbelönade Hudson Whiskey i Sverige
– Bourbon från mikrodestilleriet Tuthilltown i New York
Hudson Whiskey tillverkas för hand på mikrodestilleriet Tuthilltown i New York med traditionella destilleringsmetoder. Efter att länge ha varit omtalad internationellt lanseras nu för första gången tre stycken Hudson Whiskey hos Systembolaget; Hudson Four Grain Bourbon, Hudson Manhattan Rye samt, Hudson Baby Bourbon, vilket är den första bourbonen någonsin från New York.
– Vår småskaliga produktion sker enligt gamla hantverksmetoder där vi använder handplockad fullkornsmajs som växer mindre än två mil från destilleriet. För att optimera smakutvecklingen lagras whiskeyn på små kolnade amerikanska ekfat, vilket resulterar i en fyllig bärnstensfärgad varm och lent rökig whiskey, säger Ralph Erenzo, en av grundarna till Tuthilltown-destilleriet bakom Hudson Whiskey.
Efter att ha rest runt i världen och hämtat inspiration från små destillerier i USA och Europa förverkligade de två vännerna Ralph Erenzo och Brian Lee sin dröm och startade Tuthilltown-destilleriet, år 2003. De har själva byggt upp destilleriet från grunden, från snickeriarbete till destilleriets energisystem där ångan från destilleringen återanvänds till husets uppvärmning.
Från och med november 2013 finns de tre produkterna tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment:
Hudson Baby Bourbon, den första Hudson-whiskeyn som Tuthilltown lanserade. Mild och rökig med en tydlig söt vaniljton och inslag av ljus choklad, creme brulée och mogna päron. Priset för 35 cl är 649 kronor, beställningsnummer är 84309-02.
Hudson Four Grain Bourbon, en varm och välbalanserad whiskey med viss pepprighet. Basen i mäsken är majs, vete, råg och mältat korn. Från majsen kommer en klassisk bourbonsötma, rågen bidrar med kryddiga och peppriga toner, vetet den silkeslena konsistensen och kornet den komplexa fylligheten. Priset för 35 cl är 699 kronor, beställningsnummer är 85226-02
Hudson Manhattan Rye, fruktig, blommig och len smak med viss brödighet. Nötig doft med toner av råg och torkat gräs där det också finns en tydlig sötma av mogna plommon, körsbär, vanilj och lakrits. Priset för 35 cl är 699 kronor, beställningsnummer är 84198-02.
Fakta om mikrodestilleriet Tuthilltown:
- Startades år 2003 av vännerna Ralph Erenzo och Brian Lee och är beläget på gården Tuthilltown i Hudson Valley, längs Hudsonfloden i staten New York.
- All produktion sker enligt gamla destilleringsmetoder för hand. Det gäller även flaskorna, varje exemplar är blåst för hand och därmed unikt.
- Den första lanseringen var Hudson Baby Bourbon, den första bourbonen någonsin från New York.
- Har vunnit flera utmärkelser, bland annat; 2011 San Francisco World Spirits Competition, dubbel guldmedalj för Hudson Baby Bourbon och Hudson Four Grain Bourbon. Hudson Baby Bourbon har även mottagit silver år 2011 i International Wine & Spirits Competition. Tuthilltown har utsätts till Best Artisan Distiller i USA 2010 samt av whiskeytidningen ”Icons of Whiskey” till Craft Whiskey Distiller of the Year 2011.
- Läs mer om Tuthilltown på deras hemsida: www.tuthilltown.com