Till år 2025 ska antalet fångar i USA halveras. Det är initiativet #Cut50s vision. Och mitt i det här arbetet drar den tidigare Grammis-nominerade svenske artisten David Jassy sitt strå till stacken. Direkt från fängelset San Quentin har han lyckats organisera ungdomar till att uttrycka sina känslor genom musiken i mixtapeprojektet ”Y.O.P”.
“The land of the free” är känt för sin hårda lagstiftning och är ett av de länder som än idag tillämpar dödsstraff. Trots det minskar inte antalet brott, snarare tvärt om och idag sitter ungefär två miljoner personer fängslade i USA. Det amerikanskt initiativet #Cut50 arbetar med frågan och har som mål att halvera antalet fångar i USA med 50% till år 2025. En av deras talespersoner är Shaka Senghor; författaren, föreläsaren och den tidigare fången som har ett kritiskt förhållningssätt till det amerikanska rättssystemet och vill få till en förändring. Samtidigt är det en federal stat, vilket innebär att de lagar och regler som finns kan skilja sig från delstat till delstat. När det kommer till bestraffning av ungdomar/unga vuxna har det skett några lagförändringar i bland annat delstaten Kalifornien. Under senare tid, med hjälp av påtryckning från advokater och nya politiska beslut har en mer humanistisk syn börjat florera. Ungdomar i delstaten Kalifornien kan inte längre dömmas till livstidsstraff utan att få villkorlig frigivning. Syftet är att de unga som begår brott och hamnar bakom lås och bom ska reflektera över sin livssituation och själva vilja förbättras.
Ett annat projekt som går i linje med #Cut50s anda är just David Jassys projekt och kallas för “Y.O.P Mixtape Project”, som omskrivits i amerikansk media. Den svenska artisten, låtskrivaren och producenten David Jassy är kanske, för hiphop-publiken, främst känd för att vara ena halvan av gruppen ”Navigators” som under sent 90-tal hade hitlåtar som ”Superstar” och ”Come into my life”. Sedan flera år tillbaka är Jassy dömd för mord, fängslad i USA där han avtjänar ett livstidsstraff. Men detta stoppar inte hans kreativa anda.
Jassy märkte att det fanns talang bland flera ungdomar på San Quentin och erbjöd sig producera musik åt dem, men han hade sina krav; de måste hålla sig borta från all typ av lagbrott/trubbel, ungdomarna får varken svära eller glorifiera våld i sina texter. Syftet är att de unga männen ska utvecklas på ett personligt plan genom att fokusera på musiken. Detta samtidigt som de får sina röster hörda. Jassy säger själv att det unika med berättelserna är att ungdomarna har levt ”gangsterlivet” på riktigt och nu tar konsekvenserna för sina handlingar. De rappar sina rader direkt ur fängelset, vilket sätter det hela i ett trovärdigt sammanhang och ska förhoppningsvis få andra ungdomar att inte hamna i samma bana.
David Jassy fälldes 2010 för att ha orsakat jazzmusikern John Osnes död, efter en dispyt vid ett övergångsställe i Los Angeles. Jassy dömdes livstids fängelse med första möjlighet till frigivning efter 15 år i fängelse. David Jassy har överklagat och den processen pågår fortfarande, enligt LA Times.
Se klippet om Y.O.P nedan.
// Mariana Benyamin Sir